Glas Javnosti

KADA JE VREME DA BEBA SEDI : Stručnjaci imaju važan savet za mame!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Najvažnije je da mame i tate imaju strpljenja i da ne forsiraju bebu da sedne, već se sve radi polako dok beba samostalno ne zauzme sedeći položaj.

Ali, šta ako beba pre vremena sama se podigne i zauzme sedeći položj? Takvo iskustvo na jednom roditeljskom forumu podelila je zabrinuta mama živahne bebe:

"Moja beba će za 10 dana napuniti 4 meseca, izuzetno je živahna i pokretna, jedva uspevamo muž i ja da je obuzdamo, pre neki dan sam je ostavila na krevecu na 5 minuta dok operem sudove, ostavila sam je da leži na leđima, a kad sam se vratila ona je sedela. Verovatno se rukama uhvatila za šipke i pridigla. da li ovo može da joj škodi? Da li je rano za sedenje? Šta može da joj bude ako pre vremena sedne i koje vreme se smatra normalnim?"

Stručnjaci ističu da se svaka beba razvija svojim tempom, ali postavljanje u sedeći položaj sedenje pre nego što su za to spremne može imati potencijalne rizike. Uobičajeno je da većina beba počne da se oslanja na ruke i pridigla se u četvoronožnom položaju pre nego što budu spremne da sednu.

Sedenje pre nego što beba ima dovoljno snage u mišićima leđa, vrata i trupa može dovesti do nepravilnog držanja tela i preteranog opterećenja kičmenog stuba.

Važno je da podržavate bebin prirodan razvoj i da je ne forsirate da sedi pre nego što je to njen organizam spreman da podnese. Većina beba počinje samostalno da sedi između 4. i 7. meseca, ali svaka beba je jedinstvena. Važno je pratiti njene signale i postupno je podsticati na igru u ležećem i četvoronožnom položaju kako bi razvijala snagu mišića potrebnu za samostalnosedenje.

Ako primetite da se beba preterano napreže da bi sedela ili da ima problema sa održavanjem ravnoteže, možete se posavetovati sa pedijatrom. U suprotnom, nastavite da je podržavate u različitim položajima i dozvolite joj da se razvija prirodno.

Glas javnosti/Yumama

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR