Glas Javnosti

ĆELAVOST I NASLEDNOST : Mnogi očevi su zabrinuti, a evo šta kažu stručnjaci!

Porodica
Autor: Glas javnosti

U osnovi ovog stanja leži gen receptora androgena (AR), koji se nalazi na Ks hromozomu. Ovaj gen je osetljiv na dihidrotestosteron (DHT), moćni oblik testosterona, a njegova aktivnost je centralna za zdravlje i rast folikula dlake.

Postoje različiti oblici alopecije, a najčešća je androgena alopecija. Androgenu alopeciju karakteriše predvidljiv obrazac gubitka kose, koji obično počinje opadanjem kose i stanjivanjem na temenu. Na ovo stanje prvenstveno utiče genetika, što ga čini naslednom osobinom. Istraživači su identifikovali da je određeni gen na Ks hromozomu, poznat kao gen receptora androgena (AR), usko povezan sa ćelavošću kod muškaraca.

Veća je verovatnoća da će dete sa porodičnom istorijom androgene alopecije samo doživeti ovu vrstu gubitka kose.

Geni za ćelavost potiče od majka ili oca

Odakle dolazi ćelavost? Kada je u pitanju genetika po pitanju kose, nasleđivanje predispozicije za ćelavost kod muškaraca, oba roditelja doprinose genetskoj strukturi. Iako se nekada smatralo da je ova osobina isključivo nasleđena sa majčine strane, nedavne studije su rasvetlile činjenicu da genetski faktori oba roditelja značajno utiču na verovatnoću ćelavosti.

Veruje se da se ova nasledna osobina prenosi kombinacijom gena oba roditelja. Ključni igrač u ovom nasleđu je gen receptora androgena, koji se nalazi na Ks hromozomu. Ks hromozom nosi AR gen odgovoran za ćelavost kod muškaraca. Pošto muškarci nasleđuju jedan Ks hromozom od majke i jedan I hromozom od oca, oni dobijaju gen ćelavosti sa majčine strane.

Studija sa Univerziteta u Bonu u Nemačkoj iz 2005. godine je to potvrdila i dodala ulje na vatru, u mitu o majci ćelevih sinova. I tačno je: ovaj nasledni faktor je dominantniji na majčinoj strani. Pored toga, gen za ćelavost može preskočiti generacije i preskočiti ljude unutar iste generacije. Ako vaš tata, tj deda vašeg sina, ima gustu kosu, ali brat nema, velike su šanse da ćete pratiti ujakovo ćelavljenje.

Genetski rezultat pokazuju da postoje milioni porodica u kojima stariji brat dobija kosu Džordža Klunija, dok mlađi brat ima izgled Vin Dizela, ili obrnuto.

Dakle, ako je većina muškaraca sa mamine i očeve strane ćelava, onda svi vaši sinovi i braća imaju povećanu sklonost da budu ćelavi po muškom uzorku.

Glas javnosti/Yumama

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR