Glas Javnosti

Sindikat prosvetnih radnika: Samo u zemlji gde se obrazovanje degradira, neko može da pomisli da se seminarom nastavnik, učitelj ili tetkica može pretvoriti u antidiverzanta

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Najavljenim Protokolom o postupanju za škole i vrtiće u slučaju dojave o postavljenim eksplozivnim napravama planirana je obuka za zaposlene u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja.

Obuka obuhvata mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta. Obuku bi u skladu sa posebnim planom i programom sproveli policijski službenici. 

Ovim povodom oglasila se i Unija prosvetnih radnika Srbije.

“Smatramo najavljenu obuku nesprovodivom i nespojivom sa prirodom posla koji obavljamo. Samo u zemlji gde se obrazovanje degradira, neko može da pomisli da se seminarom nastavnik, učitelj ili tetkica može pretvoriti u antidiverzanta sposobnog da proceni nivo rizika po učenike i zaposlene u školi.” – navodi se u saopštenju USPRS.

Iz sindikata ističu da u prilično teškim uslovima odgovorno rade svoj posao i preko onoga što je predviđeno redovnom normom.


“Upozoravamo nadležne da ne možemo i nećemo prihvatiti na sebe odgovornost za tako delikatnu situaciju kao što je dojava o eksplozivnoj napravi u školi.” – kažu iz Unije i sve zaposlene u obrazovnom sistemu pozivaju da odbiju ovu prekonormnu obuku i da na sebe ne preuzimaju odgovornost za ono za šta nisu stručni i plaćeni. 

Ministarstvo prosvete se do sada nije zvanično oglasilo povodom ovog protokola.

“Nadamo se da će resorno ministarstvo obazrivije i odgovornije od MUP–a sagledati posledice prihvatanja i sprovođenja mera i obuka predviđenih najavljenim protokolom, te da će ga stoga i odbiti.” – stoji u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika.

Protokolom se predviđa zaključavanje škola.

“Obaveštavamo javnost i nadležne da smo od maja meseca ove godine zaključani, te ni ovu inventivnu meru ne možemo sprovesti više od ovoga što sprovodimo.”

Glas javnosti Z01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR