Glas Javnosti

Privatni časovi za prijemni na fakultet izađu i više od 1.000 evra

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Više od polovine fakulteta Univerziteta u Beogradu organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita. Međutim, neki fakulteti su specifični, konkurencija je velika i neophodna je dodatna pomoć profesora.

Pripremna nastava se uglavnom odvija vikendom, a neki fakulteti pružaju mogućnost praćenja nastave onlajn. Cene nastave variraju od 7.000 dinara do 51.000 dinara u zavisnosti od fakulteta, dok Poljoprivredni i Fakultet za fizičku hemiju nastavu organizuje besplatno.

Neki fakulteti umesto pripremne nastave nude zbirke testova koje zainteresovani mogu da kupe i na taj način spreme gradivo za prijemni ispit.


Anja Marković, učenica četvrtog razreda Prve kragujevačke gimnazije, se priprema od oktobra za prijemni ispit za upis na fakultet, tako što pohađa privatne časove onlajn.

„Prijemni na Arhitektonskom fakultetu je dosta specifičan tako da sam sa pripremama krenula od septembra, dosta ranije nego moji drugari. Imam časove tri puta nedeljno. Sprema se opšta kultura i meni je to najveći problem možda, ali kao gimnazijalka sam u prednosti. Spremam neke zadatke iz prostora s kojima ne znam da li je neko ima susret u srednjoj školi, tako da je dosta specifično“, navodi.

Olakšavajuća okolnost je što ne mora da putuje za Beograd svake nedelje po više puta kako bi pohađala privatne časove, a to joj kako kaže štedi i vreme i novac.

„Priprema na nivou jedne godine je negde oko 1.000 evra. Spremamo se 10 meseci. Svaki mesec mi je oko 100 evra, ali mislim to ispadne dosta jeftinije nego da idem svaki dan na privatne časove iz biologije, hemije, matematike. Drugari koji spremaju te predmete i plaćaju, neophodno im je oko 2.000 evra ukupno“, navodi Anja.


Kako kaže, jako je važno na vreme krenuti sa pripremom.

„Može da bude dosta stresno ukoliko se krene kasnije jer u 4. godini ima mnogo obaveza u školi pošto su zahtevi da se sve postigne i završi do kraja aprila“, zaključuje.

Privatni časovi različito koštaju u odnosu na to da li su onlajn ili se održavaju u neposrednom kontaktu s predavačem. U proseku kreću se između 1.500 i 2.000 dinara po času.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR