Glas Javnosti

Počinje edukacija školaraca o zaštiti potrošača, o sprovođenju odlučuju nastavnici

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji dva ministarstva, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Đukić Dejanović je rekla da će ovaj Protokol omogućiti da se učenici kroz različite aktivnosti u školi još bolje upoznaju sa pravima potrošača i načinima kako da ta prava zaštite.

Zajednički cilj je nastavak kontinuiranog obrazovanja učenika o ovoj temi, a u skladu sa Strategijom zaštite potrošača do 2024. godine. Različite teme iz domena zaštite potrošača realizovaće se, počev od tekuće školske godine, u svim osnovnim i srednjim školama, kroz predavanja nastavnika, razrednih starešina, stručnih saradnika, ali i gostujućih predavača iz različitih institucija i strukovnih udruženja“, navela je ona.

Đukić Dejanović je navela da je Ministarstvo prosvete donelo Rešenje da program stručnog usavršavanja za zaposlene u obrazovanju dobija status programa od javnog interesa pod nazivom „Program obuka nastavnika u oblasti zaštite potrošača“.


Ona je rekla da je realizacija ovog programa već započela na platformi za onlajn učenje i da joj mogu pristupiti svi zainteresovani nastavnici osnovnih i srednjih škola.

Ministarka je rekla da nastavnici odlučuju koji će materijal koristiti u određenom razredu.

Drugim rečima, prilagodiće teme uzrastu učenika i mogu ih primeniti u okviru obaveznih predmeta, izbornih predmeta, slobodnih nastavnih aktivnosti, vannastavnih aktivnosti, časa odeljenskog starešine ili na času koji realizuju stručni saradnici i predavači.

U periodu od septembra ove godine više od 4.000 nastavnika iz osnovnih škola i srednjih škola pristupilo je obuci koja obrađuje različite teme, kao što su – uvod u zaštitu potrošača, garancija i prigovor, zaštita potrošača u oblasti pružanja usluga, turističko putovanje i prava putnika.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da su dva ministarstva, zajedno sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, u dvogodišnjem periodu posvećeno radili na uvođenju zaštite potrošača u program nastave.

Rapidan rast kupovina putem interneta, uticaj influensera na izbor mladih, dostupnost informacija i sadržaja koji se emituju na različitim kanalima – sve to zajedno čini da mladi odrastaju u stalnom pristupu digitalnim alatima koji utiču na njihovu kulturu i socijalizaciju. Imajući ovo u vidu, Ministarstvo je kroz strateške planove postavilo kao prioritetnu meru obezbeđivanje kontinuirane edukacije dece školskog uzrasta o pravima potrošača“, izjavio je ministar

Glas javnosti /Z01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR