Glas Javnosti

PESMICA IZ ČITANKE I DALJE REVOLTIRA RODITELJE: Evo šta kaže IZDAVAČ

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

U izdavačkoj kući tvrde da je navedena pesma predložena Pravilnikom o Planu i programu nastave i učenja u okviru domaće lektire i da nisu dobili nijednu primedbu roditelja.

Već danima na društvenim mrežama kruže fotografije ove pesme gde su zaokružene, prema mišljenju roditelja, sporne reči, a većina njih smatra da deca ovakva dela ne bi trebalo da čitaju.

Ipak, izdavačka kuća Klett za Telegraf tvdi da im se nijedan roditelj dosad nije obratio sa primedbom, iako su upoznati sa polemikom koja se vodi.

Kako su komentarisali, roditeljima najviše smeta deo pesme u kom se navodi da su "mame nervozne", kao i da "tate i mame ništa ne vrede", dok se veličaju bake i deke. Kako se čini, autor pesme Dragomir Đorđević, želeo je da istakne značaj baka i deka u odrastanju, kao i pažnju koju posvećuju unučićima. Ipak, mnogim roditeljima je zasmetao način na koji su formulisane rečenice.



- Tužno i uvredljivo. Zar ćemo ovo dozvoliti? Ko nam uređuje udžbenike, a ko ih izdaje? Ko na kraju iste kupuje? - napisao je jedan roditelj uz fotografiju stranice udžbenika na kojoj se nalazi pesma.

- Ja bih lično ovu pesmicu preskočila i ne bih obradila istu sa svojim učenicima. Možda ovu pesmu ljudi sada ne smatraju problemom, ali upravo ovakvi i slični sadržaji u budućnosti doneće nam velike probleme. Cilj je potpuno oduzeti autoritet prvo nastavnom kadru, a onda i roditeljima - prokomentarisala je jedna učiteljica.

- Užas. O kom udžbeniku se radi? Treba pokrenuti neku peticiju, tražiti i isterati da ko je za ovo odgovoran, da se više ne pita - glasio je jedan od komentara roditelja.

Ipak, bilo je i onih koji su pojasnili da je u pitanju "pesma rugalica" koja je sastavni deo obrazovanja, kao i da roditelji treba da se zapitaju ukoliko ih Đorđevićeve reči vređaju.

Iako se već danima polemiše i vodi bitka između onih koji su "za" i "protiv" pomenutog dela, iz izdavačke kuće Klett kažu za Telegraf da im se nijedan roditelj nije obratio sa žalbom.

Oni dodaju i da je navedena pesma predložena Pravilnikom o Planu i programu nastave i učenja u okviru domaće lektire.

- Kao odgovoran obrazovni izdavač, trudimo se da što više književnih dela iz domaće lektire uvrstimo u svoje Čitanke kako bi učenicima svi potrebni tekstovi bili dostupni na jednom mestu. Upravo iz tog razloga dečja pesma "Babe su nam sjajne" našla se u Čitanci za drugi razred "Zov reči", autorke Radmile Žeželj. Ministarstvo prosvete odobrilo je Čitanku "Zov reči" 2019. godine, od kada se ona i koristi u nastavi. Autorka ovog izdanja je učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Više od trideset godina uspešno izvodi generacije đaka, koji su joj uvek bili inspiracija i motivacija za pripremu kvalitetnih udžbenika, dodatnih nastavnih materijala, ali i priručnika za učitelje - naveli su iz Kletta.

Kako dodaju, u Pravilniku o Planu i programu nastave i učenja za srpski jezik za drugi razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja jasno se navodi šta čini izbor pesama Dragomira Đorđevića.

- Toga se svi obrazovni izdavači pridržavaju. Između ostalih, nalazi se sledeći izbor presama ovog cenjenog dečjeg pisca: Kad sam bio mali, Babe su nam sjajne, Recept za dedu, Sve su majke, Ja sam bio srećno dete, Jednom davno ko zna kada, Prvoaprilska pesma, Mi imamo maštu, Tajanstvena pesma, Biti pekar to je sjajno, Uspon jednog lava, Stonoga, Veštice su samo trik - pojašnjavaju iz ove izdavačke kuće.

Ko je Dragomir Đorđević?

Dragomir Đorđević, jedan je od najpriznatijih srpskih pesnika za decu, koji je napisao više od 2.000 pesama i objavio 17 knjiga poezije za najmlađe.

Dobitnik je i vrednih nagrada za života i posthumno, a neke od njih su Književna nagrada "Neven", priznanje "Zmajev štap" Zmajevih dečjih igara, nagrada Politikinog Zabavnika i druge.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR