Glas Javnosti

DA LI ĆE ZIMSKI RASPUST BITI PRODUŽEN? Tri virusa haraju Srbijom....

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Đaci na teritoriji Vojvodine sitno broje do povratka u školske klupe 15. januara, dok njihove vršnjake u ostatku Srbije povratak čeka nedelju kasnije, 22. januara. Ili možda ne?

Među roditeljima đaka uveliko se spekuliše da li je zbog sve većeg broja obolelih od gripa, korone, RSV-a, i velikog kašlja moguće da zimski raspust bude produžen. 
Produžetak raspusta se i ranije dešavao. Tako su đaci 2019. godine zbog epidemije gripa imali nedelju dana duži raspust, a slična situacija ponovila se 2020, kada je raspust produžen za četiri radna dana.

Srbijom haraju grip, korona, RSV i veliki kašalj

Epidemiolozi uveliko upozoravaju da nas najveći udar gripa očekuje upravo u januaru i februaru. Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 9.143 slučajeva oboljenja sličnih gripu, najviše kod dece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Kako je za "Blic" nedavno objasnio dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotice, vrh talasa gripa u Srbiji nam tek predstoji.

Dr Bohucki je još u oktobru najavio dolazak pojave tridemije, odnosno sudaru gripa, korone i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). A tu je sada i veliki kašalj.

Printscreeen Youtube

foto: printscreen

Produženje raspusta medicinski neopravdano, ali postoji začkoljica

Ipak, dr Bohucki smatra da odluka o produžetku raspusta medicinski ne bi bila opravdana. Ali postoji jedna začkoljica.- Sa aspekta medicine raspust nikada nije imao efekta. Deca na raspustu ne ostaju u svojim kućama, već se kreću napolju i šire viruse - navodi naš sagovornik.

Ipak, dr Bohucki napominje da je problem i kod nastavnika, koji kad se razbole odu na bolovanje, a još ako veliki broj đaka takođe ne pohađa nastavu zbog virusa, iz tog aspekta lakše je da se raspust produži kako nastava ne bi trpela.

Dr Dejan Jonev, pedijatar, smatra da bi odlaganje povratka dece u kolektiv zaista moglo doprineti da se virusi i bakterije manje šire.

- Produžetak raspusta ima smisla. Tu su trenutno aktuelna tri virusa: grip, korona i RSV, a ne treba zaboraviti ni veliki kašalj koji je bakterijska infekcija - kaže dr Jonev.

Školama veći problem oboleli kadar


Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica" i predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda, kaže da je iz ugla prosvetara produžetak školskog raspusta poslednja opcija.

- Časovi se moraju nadoknaditi, a već smo imali dojave o bombama koje su proizvele nadoknade. Svakako je "Batutova" reč poslednja. Najsvrsishodnije je da zaražena deca ne dolaze u školu, odnosno da odu lekarima i leče se kod kuće - kaže Eger.

Eger potvrđuje da je mnogo veći problem oboleli nastavni kadar.

unsplash

foto: printscreen

- Kada smo imali obolele u redovima zaposlenih bilo je teško organizovati nastavu, jer nismo mogli da obezbedimo zamene. Važan faktor je koliko radnih dana bi bilo izgubljeno, jer se sve mora nadoknaditi. Sa zdravstvenog aspekta svako produženje ispod nedelju dana nema svrhe, a sa prosvetnog je to mnogo - kaže Eger.

Ministarstvo prosvete: Čekamo preporuku

U Ministarstvu prosvete kažu da će, ukoliko dobiju preporuku Ministarstva zdravlja za produženje raspusta postupiti u skladu sa tom preporukom.

Ako bi se razmatrao produžetak zimskog raspusta, on bi minimalno morao da traje nedelju dana, što znači da bi učionice ponovo bile pune od 29. januara. Pitanje je kako bi ova promena uticala na decu iz Vojvodine koja su se raspustila nedelju dana pre svojih vršnjaka u ostatku Srbije i da li bi to značilo da bi njihov raspust trajao čak dve nedelje duže.

Mini raspust u februaru?

Pošto je ranijih godina zimski raspust trajao do polovine februara, kada vrhunac talasa gripa još traje, ne treba zaboraviti mogućnost da ove godine umesto produžetka zimskog raspusta imamo još jedan mini raspust u februaru.

To bi nam omogućili neradni dani u tom mesecu, četvrtak i petak, 15 i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti. Za njima sledi vikend, pa bi sa tri radna dana đaci mogli da spoje vikende i u februaru odmaraju čak devet dana.

Odluka će svakako morati da bude doneta brzo, jer se kraj zimskog raspusta primakao.

Glas javnosti / B06S



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR