Glas Javnosti

U opštini Lajkovac školska godina za šestoro đaka još nije počela

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom iz Lajkovca “Bazi Mili” obratilo se sa molbom da im omogućimo da skrenu pažnju javnosti i institucija na svoj problem.

U Oštini Lajkovac šestoro dece sa smetnjama u razvoju ostvaruje pravo na uslugu lični pratilac deteta. Za to šestoro dece, školska godina još uvek nije počela.

Porodice osoba sa smetnjama u razvoju bore se sa vetrenjačama, čini se, svaki dan. Sistem ih prepoznaje, ali ih ne vidi dobro. Na teritoriji Opštine Lajkovac radi udruženje “Bazi Mili“ koje pokušava da ovim porodicama i njihovoj deci olakša svakodnevicu. Njihovi sugrađani, muzička škola, Osnovna škola, vrtić… uvek rado sarađuju na organizaciji manifestacija. Ove porodice su deo zajednice. Ali, ne sasvim…

Dobro došli u birokratski mrak u sred demokratskog društva

Svake godine Opštinska Lajkovac raspisuje tender za lične pratioce za decu sa smetnjama u razvoju. Svake godine, ali kasno. Deci sa smetnjama u razvoju su pratioci neophodni kako bi mogli da idu u školu. Ako nema pratioca, nema ni škole, da pojednostavimo. Ko je u mogućnosti, plaća mesečno privatnog pratioca. A ko je u mogućnosti? Ovo je retoričko pitanje.


I ove godine je tender za uslugu ličnog pratioca za 2023/2024 godinu raspisan kasno – 22. avgusta. Tridesetog avgusta je jedini ponuđač usluge dostavio dokumentaciju i sve bi moglo da se završi sa malo zakašnjenja (nepotrebnog), da u međuvremenu nije promenjena minimalna cena rada za narednu godinu. Ponuđač usluga 15. septembra traži od Opštine promenu uslova jer je tender raspisan sa računicom „stare“ minimalne cene zarade. Dakle, ponuđač nema dovoljno novca da isplati svoje zaposlene. Rešenje koje se nameće je dosta logično: ponuđač dobije tender, Opština u januaru raspiše ponovo tender sa novom minimalnom zaradom i stvar bude rešena.

Pogađate, ovo se nije desilo. Opština Lajkovac je krenula putem kojim se češće ide i oborila ceo tender sa obrazloženjem da je ponuđač usluga izmenio uslove nakon zatvaranja tendera. Već je 18. septembar.

Novi tender se ne raspisuje

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju odlučuju se obrati Zaštitniku građana i Kabinetu Predsednika Srbije. Oba tela reaguju u najkraćem roku i šalju dopise Opštini. Ipak, počeo je novembar. Iz Opštine, do objavljivanja ovog teksta još nije stigao nikakav odgovor. Deca u Lajkovcu još nemaju lične pratioce.


Hešteg se iznenada pojavljuje i rešava stvar

Udruženje se obraća lokalnim medijima ali ne uspeva da ostvari saradnju sa njima.

Ostaje u domenu pretpostavke zašto, mada, opet, ne baš…

U društvu koje se zasniva na demokratskim principima svi građani imaju pravo na dostojanstven život.

Nismo svi jednaki, ne možemo svi u školu. Razlog za to u ovom slučaju je samo manjak empatije i entuzijazma. Samo te dve stvari koje mogu one vetrenjače da sruše do temelja.”

Glas javnosti /Z01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR