Glas Javnosti

Živite za vikend, a ponedeljak vas deprimira? Evo koji su UZROCI toga

Društvo
Autor: Glas javnosti

Još jedan ponedeljak. Budite se neraspoloženi i iscrpljeni ujutru? Na ovaj problem se uglavnom žale studenti i zaposleni koji imaju petodnevnu radnu nedelju. Povratak na posao posle vikenda može da ih iznervira, deprimira i da im se čini kao obaveza, tim više ako su nezadovoljni.

Ali za neke ljude početak radne nedelje je više od male iritacije. Ona može da bude okidač za značajan pad raspoloženja.

,,Monday blues“ je termin koji opisuje skup negativnih simptoma koji se javljaju početkom radne nedelje.

Šta je Monday blues?

To nije medicinski termin i ne opisuje specifično stanje koje se može dijagnostikovati. Kao takav, nije u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje.

Studija iz 2020. istraživala je emocionalno blagostanje zaposlenih ponedeljkom. Istraživači su pitali da li se ljudi osećaju odmorno i oporavljeno nakon vikenda. Rezultati su pokazali da su na početku, u odnosu na kraj nedelje, zaposleni prijavili: niži nivo zadovoljstva poslom i viši nivo stresa na poslu.

Koji su uzroci?

Postoji mnogo potencijalnih razloga za ,,Monday blues“, ali evo nekoliko uobičajenih uzroka:

Nezadovoljstvo poslom ili sagorevanje

Ako se stalno plašite povratka na posao i kažete da „živite za vikend“, možda bi bilo dobro da bolje razmotrite svoju trenutnu poziciju.

Čak i posao koji volite može da učini da osetite tzv. burnout, ako preuzmete previše ili se suočite sa stresorima koji su van vaše kontrole, piše Psychcentral.


Ponovno procenjivanje vaše pozicije ne mora da znači drastičnu promenu karijere ili čak traženje novog posla u vašoj oblasti. Prilagođavanje vaših trenutnih obaveza ili radnog vremena može da bude dovoljno. 

Kognitivne distorzije

Kognitivna distorzija je preuveličan, tipično štetan misaoni obrazac koji utiče na nečiji pogled na svet. Primeri su sledeći:

 • katastrofalno razmišljanje znači da pretpostavljate najgore
 • preterano generalizovanje: primena ishoda jedne situacije na sve situacije
 •  crno-belo razmišljanje: takođe se naziva razmišljanje „sve ili ništa“, razmišljate o krajnostima i niste u stanju da vidite ono između
 • pretpostavljanje najgoreg u vezi sa nedeljom koja je pred vama ili uopšteno o vašem učinku na poslu 


  Loše vikend navike

  Prirodno je da želite da se opustite tokom vikenda, posebno ako je vaša radna nedelja zahtevna. Ali vaše aktivnosti tokom subote i nedelje, čak i one koje deluju opuštajuće, mogu da imaju uticaj na vaše raspoloženje u ponedeljak.

  Na primer, nadoknada sna tokom vikenda je generalno dobra ideja. Međutim, ako vaša rutina spavanja tokom vikenda izgleda radikalno drugačije od rutine od ponedeljka do petka, istraživanje kaže da bi to moglo da naruši unutrašnje ritmove vašeg tela.

  Upotreba alkohola tokom vikenda može da dovede do mamurluka i da lako da utiče na vaše raspoloženje u ponedeljak ujutru. 

  Koji su simptomi?

  Simptomi koje kod nekih izaziva ponedeljak i nova radna nedelja se preklapaju sa simptomima depresije, anksioznih poremećaja i poremećaja prilagođavanja:

  • tuga
  • letargija ili umor
  • osećanje uznemirenosti
  • uporne brige o nedelji koja dolazi
  • opšti osećaj straha ili nelagode
  • promene u apetitu
  • problem sa spavanjem
  • napetost mišića
  • glavobolja
 • Koje su opcije lečenja?

  Pošto ,,Monday blues“ nije klinička dijagnoza, ne postoje specifični tretmani. Psihoterapija može da bude odličan način da počnete da otkrivate uzroke lošeg raspoloženja.

  Foto:pixabay

  Na primer, ako osetite preteranu zabrinutost ili imate loše misli o nedelji koja je pred vama, kognitivna bihejvioralna terapija (CBT) može da vam pomogne da identifikujete i promenite ove kognitivne obrasce.

  Interpersonalna psihoterapija (IPT) je druga opcija. Ona se fokusira na lečenje simptoma depresije koji nastaju zbog određenog životnog događaja ili situacije. IPT može da bude posebno od pomoći ako određeni odnosi doprinose vašem stresu.

  Načini da se pobedi depresija zbog ponedeljka

  Ako je vaše raspoloženje ponedeljkom teško popraviti, postoji mnogo strategija za samopomoć koje možete isprobati kod kuće. Evo nekoliko ideja:

  Vođenje dnevnika: Provođenje nekoliko minuta ispisujući svoje brige o nedelji koja je pred nama može pomoći da im date perspektivu. Takođe možete pokušati da napišete neke aktivnosti kojima biste bavili tokom nedelje da biste rešili sve što vas brine. Dnevnik ima mnogo prednosti za mentalno zdravlje.

  Meditacija: Kada ste uznemireni ili tužni, meditacija može da bude odličan način da sebi priuštite mentalni odmor. Možete da je praktikujete u nedelju uveče kao preventivnu meru da biste poboljšali raspoloženje i da biste mogli bolje da spavate.

  Vežba: Za neke ljude, zakazivanje vežbanja za ponedeljak ujutru može da bude efikasan način da izbegnu loše raspoloženje. Dokazano je da vežbanje smanjuje simptome anksioznosti, depresije i mnogih drugih stanja mentalnog zdravlja, a takođe je i način da odvratite pažnju od bilo kakvih loših misli.

  Zakažite nešto zabavno radnim danima: Umesto da zakazujete sva svoja druženja za kraj nedelje, možete da pokušate da isplanirate zabavnu aktivnost u ponedeljak, poput šetnje sa prijateljem tokom pauze za ručak ili posle radnog vremena. Imati nešto čemu možete da se radujete ponekad može da bude dovoljno da promenite svoju percepciju dana.

  Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR