Glas Javnosti

ZIMNICA U AVIONSKIM TEGLICAMA: Hit proizvod za strance koji dolaze jeftinim letovima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako sakriven od javnosti i gužve, a nalazi se u centru Beograda, lokal Olge Nikolić ima sve više stranih turista koji ovde pazare domaće specijalitete u teglama i flašama i nose ih kući kao jestive suvenire iz Srbije.

Olga je u proizvodnju slane i slatke zimnice ušla 2015. godine i sve što ima na policama pravi u Gornjoj Devči, selu u opštini Merošina.
Znajući da je u kabinu aviona dozvoljeno uneti do 100 ml tečnosti u jednoj ambalaži, a i da gosti žele da ponesu ajvar, džem i slatko umesto magneta i drugih suvenira, sagovornica Priča sa dušom krenula je da razvija i ovaj posao pored standardne proizvodnje slane i slatke zimnice.
- Te teglice za avion, kako sam ih nazvala, najbolje idu. U teglice od 30, 70 i 100 ml, pakujemo brojne domaće proizvode: med od koprive, med od maslačka, džem od šljive, rakiju, ajvar. Imamo i tegle od kilogram i flaše od litar, jer kod nas kupuju i turisti koji imaju uplaćen kompletan prtljag, kao i naši ljudi koji cene domaću proizvodnju - kaže Olga, koja trenutno radi u lokalu u Čumićevom sokačetu, nekada veoma popularnom tržnom centru u Beogradu.

- Uvek mi je bilo bitno da turistima predstavim ono šta radim. Inspiriše me kad ponesu kući nešto iz Srbije, pogotovo iz kraja u kojem suprug i ja imamo zemlju - dodaje.
Kada je Olgin muž devedesetih godina nasledio dedovinu na tromeđi Prokuplja, Niša i Aleksinca, njih dvoje su je pretvorili u plantaže. Tu su: šljive, dunje, kruške, jabuke i kupine, a najzastupljenija voćna kultura im je višnja.
- Naše imanje se nalazi nedaleko od Oblačinskog jezera. Višnja nam je bila prioritet jer smo posadili oko 2.500 stabala. Kako nismo bili zadovoljni otkupom, krenuli smo da je prerađujemo i da pravimo vino od višnje i matični sok - priča Olga.

Glas javnosti/E03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR