Glas Javnosti

Zima nam se vratila i to sa snegom (FOTO/VIDEO)

Društvo
Autor: Глас јавности

Kako smo faktički "u vlasti" "baba marte" nema mesta opuštanju

Tačno kao što su meterolozi najavili, od ponedeljka uveče do srede stvoriće se snežni pokrivač, u većini mesta od 10 do 15 cm, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više.

Blaga zima i izostanak snežnih padavina u mnogim nižim predelima i gradovima u Srbiji uticali su da se opustimo u poslednjih nekoliko meseci, a dolazak kalendarskog proleća samo nas je dodatno učvrstio u uverenju da smo ove godine izbegli vožnju po snegu.

Ali kako smo faktički "u vlasti" "baba marte" nema mesta opuštanju. Prema najavama meteorologa, mart će i ovog puta opravdati svoju reputaciju, pa će nam narednih nekoliko dana, osim niskih temperatura doneti i snežne padavine - čak i u nižim predelima.

Podsećamo da su prema važećem zakonu do 1. aprila na snazi zimski uslovi vožnje, što znači da je u tom periodu obavezna upotreba sve četiri zimske gume, ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice - što su uslovi koji nas prema vremenskoj prognozi očekuju u narednih nekoliko dana.

Osim toga, u slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

Dopunite tečnost za vetrobranska stakla, vratite strugače leda i metlice za sneg iz podruma.

Takođe bi bilo dobro da proverite da li u spremniku automobila imate dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo koja ne ledi, a ako nemate da ga dopunite.

Metlica ili četka kojom ćete očistiti naslage snega sa parkiranog automobila takođe spada u spisak stvari koje treba da imate kod sebe narednih nekoliko dana, baš kao i strugač leda.

S obzirom da se očkujete da sneg napada preko noći, ove dve alatke možete držati i u kući, kako biste ujutru pre ulaska u automobil najpre očistili snežni nanos, pa tek onda otvorili vrata vozila.

Kako je najavljeno, zimski uslovi za vožnju, uz snežne padavine i niske temperature, potrajaće čitave ove radne nedjelje, pa je neophodno da u sledećih nekoliko dana zadržimo viši nivo opreznosti i koncentracije u vožnji, iako je zbog pandemije i zabrane kretanje od 17 časova do 5 sati ujutru intezitet saobraćaja značajno opao.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR