Glas Javnosti

Žene sve češće posežu za čašicom, a bolesti i komplikacije u porastu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Rodna razlika u količini alkohola koji se konzumira sve više se smanjuje, a bolesti i komplikacije koje su posledica dejstva alkohola kod žena su u porastu – od poremećaja metabolizma i imunog sistema do raka dojke.

Novo istraživanje pokazuje da dok muškarci i dalje imaju veću verovatnoću da umru od bolesti uzrokovane alkoholom, jaz se smanjuje, žene sve češće podižu čašu, približno kao i muškarci.

Žene najviše piju u tridesetim i četrdesetim godinama, a odnos populacija je 49 prema 55 za žene.

„Za razliku od teških droga, na alkohol se gleda kao na manje opasan porok koji može da ublaži stres. To je legalno i lako dostupno svima u društvu“, istakla je Druti Petel, specijalista za psihijatriju zavisnosti na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju.


Efekat dejstva alkohola zavisi od fizičke građe

Čak i male količine vina, piva ili koktela ugrožavaju zdravlje. Prošle godine, neprofitna Svetska federacija za srce osporila je široko rasprostranjenu ideju da je čaša vina dnevno dobra za zdravlje. Oni su istakli da bilo koja količina alkohola povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i aneurizme.

Čak i kada konzumiraju istu količinu alkohola kao i muškarci, žene su podložnije njegovim negativnim efektima. Stručnjaci to opravdavaju činjenicom da žene imaju više masnog tkiva i manje vode od muškaraca slične težine, što rezultira većom koncentracijom alkohola u krvi. Žene takođe imaju manje enzima koji metabolišu alkohol. Smatra se da njihove hormonske fluktuacije igraju ulogu u tome koliko brzo se alkohol razlaže.

Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju alkohol imaju više zdravstvenih problema od muškaraca. Takođe, žene koje popiju dva pića na dan i manje, imaju povećan rizik od smrti.

Kako su naveli istraživači, prema statistikama rađenim 2018. godine njihov broj je drastično skočio. Smrtnost kod žena godišnje raste za 15 odsto, a kod muškaraca za 12,5 odsto.

Ovakvi podaci nisu očekivani, a pored upotrebe alkohola, raste i upotreba opijata. Neretko, oni se mešaju i izazivaju kolaps i smrt“, naveo je Ibrahim Karai, koautor studije zadužen za istraživanja zdravlja stanovništva, sa Univerziteta Hofstra u Hempstedu u Njujorku.

Smrt od trovanja alkoholom nastaje brzo, često zbog iznenadne srčane slabosti, ili insuficijencije jetre i pankreasa.

Česta konzumacija alkohola može dovesti do raka dojke, a rizik tokom života može da poraste i do 9 procenata, ako se dnevno uzima samo jedno piće. Tada dolazi do poremećaja imunog sistema, što može povećati infekcije i otežati postoperativni oporavak.

Problemi sa plodnošću i rana menopauza takođe su povezani sa alkoholom. Žene koje piju dok su u drugom stanju izlažu svoju decu riziku od fizičkih i mentalnih problema i poremećaja u ponašanju.

„Smatra se da oko 29,5 miliona Amerikanaca ima poremećaj upotrebe alkohola. Ali žene koje imaju problem ređe traže pomoć od muškaraca. Godišnje se dijagnostikuju bolesti zavisnosti od alkoholizma kod sedam odsto muškaraca četiri odsto žena“, istakla je Druti Petel, specijalista za psihijatriju zavisnosti na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju.

„Oni koji se često oslanjaju na alkohol da bi upravljali stresom ili koji redovno doživljavaju simptome prekomerne konzumacije, kao što su letargija ili maglovito razmišljanje, trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarom. Lekar može preporučiti posetu terapeutu, kako bi se naučile alternativne tehnike upravljanja stresom ili da se osoba pridruži grupi podrške“, istakla je Petelova.


Preporučuje se i poseta psihijatru koji može prepisati lekove za smanjenje žudnje, kao što su naltrekson, disulfiram i akamprozat. Međutim, kao što je primećeno u Karaievoj studiji, ovi lekovi – kao i mnogi drugi – prvenstveno su proučavani kod muškaraca, tako da je neizvesno koliko poboljšavaju zdravlje ili smrtnost žena.

Nesanica je nestala, zamenjena noćnim snom koji je dubok i kvalitetan. Moja koža je čistija, raspoloženje bolje i nema naglih promena raspoloženja, a koncentracija za posao je odlična“, istakla je žena koja je bila zavisnica od alkohola.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR