Glas Javnosti

MISTERIOZNA SMRT U STARAČKOM DOMU U BEOGRADU: Ćerka optužuje odgovorne 'Majku su mi OTERALI U GROB, imala je ŽIVE RANE NA TELU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zorka Pantelić (82) juče je preminula u jednom domu za stare u Beogradu, a njena ćerka Snežana Pantelić rekla je da je Zorka u domu boravila nakon što ju je ona posle sedam dana boravka jedva izvukla iz doma "Holidej haus" u beogradskom naselju Petlovo brdo.

- Ovo im nikada neću oprostiti! Čim stignu obdukcioni nalazi, ako budem mogla da podnesem tužbu, to ću odmah uraditi, jer sigurno neće ostati na ovome i neće se izvući na sudu pošto su mi majku oterali u grob - kaže kroz suze za Kurir Snežana Pantelić.

Prema njenim rečima, Zorka je posle sedam dana boravka u podrumu tog doma postala živi leš jer je tamo, tvrdi, drogirana sedativima i bila gladna i neokupana.

- Kad sam je videla posle sedam dana, imala je podlive i modrice na rukama i žive rane na telu od ležanja i nekupanja. Nije me ni prepoznala.

-Plašila sam se da će doći do ovoga jer kad sam je posetila u ovom drugom domu pre dva dana, bila je jako loše. Strahovala sam od onog najgoreg, što se i desilo - kazala je Snežana.

Kad je pomenuti portal obavestio Aleksandru Milovanović, direktorku doma za stare "Holidej haus" na Petlovom brdu, koja se nalazi u Americi, da je Zorka Pantelić preminula, dobili su samo kratak odgovor.

 

- OK. Imate li tekst da pošaljete? - napisala je u poruci.

Ta izjava je veoma potresla i povredila Snežanu Pantelić.

Advokat Ivan Gvozdenac rekao je za pomenuti portal da u slučaju da se dokažu tvrdnje Snežane Pantelić da je žena mučena i drogirana sedativima u domu za stare, a da je pritom ćerka imala ugovor s domom, onda je moguća kazna zatvora za odgovorne čak do 12 godina.

 

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekli su da je inspekcija socijalne zaštite odmah po saznanju izvršila vanredni inspekcijski nadzor u navedenom domu:

- Nakon prvog samostalnog izlaska na teren, inspekcija socijalne zaštite je istog dana zatražila asistenciju policije i realizovala dopunski terenski nadzor kako bi utvrdila sve činjenice koje su od značaja za preduzimanje mera prema nadziranom subjektu. U odnosu na nepravilnosti i nezakonitosti u radu navedenog doma, a koje su iz delokruga nadležnosti drugih inspekcija, inspekcija socijalne zaštite je odmah obavestila druge nadležne organe (zdravstvenu inspekciju i inspekciju rada). 

 

- Ukoliko se ćerkine tvrdnje dokažu posle obdukcionog nalaza, onda to može da se podvede pod krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći po članu 251. i tu je kazna zatvora od tri meseca do tri godine, ali s obzirom na to da je žena preminula, to se onda podvodi pod teško delo protiv zdravlja ljudi po članu 249. i za to krivično delo je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina, a to je u nadležnosti Višeg suda u Beogradu.

Direktorka doma "Holidej haus" Aleksandra Milovanović negirala je optužbe koje je iznela Snežana P. rekavši da su neosnovane i bez ijednog dokaza.

Istakla je da su njeni domovi eminentni, da posluju 12 godina, da se "svakom stanaru prilazi ponaosob, s jasno utvrđenim ciljevima i potrebama", da imaju više osoblja nego što je licencom propisano, lekara u stalnom radnom odnosu...

- Korisnica je kupana, presvlačena i medicinski zbrinuta, kao i svi ostali korisnici. Čim ju je naš lekar pregledao, dao je predlog terapije ćerki dan po prijemu. Ona se s tim složila, ali naravno, moralo je i da se plati, a to je, koliko vidim, jedan od glavnih problema ovde. Kako su joj vene bile loše, medicinski tehničar je sproveo braunilu za infuziju kroz nogu, a na rukama su ostali podlivi za koje se jasno vidi od čega su - navela je između ostalog i dodala da u ustanovi nemaju nikakav podrum za izolaciju.

Ona postavlja pitanje zašto je ćerka smestila majku u drugi dom ukoliko je bila životno ugrožena i ističe da misli da je "pozadina cele priče sledeća":

- Kad je ćerka smestila majku, mislila je da nećemo voditi brigu o njoj, jer ona je stalno svima ponavljala: "Đubre jedno, smestila me u dom da bi mi uzela stan i da bi dovodila muškarce u kuću." Kada je ćerka videla da smo ozbiljna ustanova, brže-bolje ju je izvela, ali problem je novac i iz tog razloga se i obratila javnosti, bez obzira na ugovor, u kom jasno stoji da se uplaćeni novac za taj mesec ne vraća iako korisnik ranije napušta dom.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR