Glas Javnosti

LEKARI ŠTITE KRIVCE: Snežana umrla posle tri uzaludna poziva Hitnoj pomoći, ženi sa jasnim simptomima srčanog udara rekli da se snađe  

Društvo
Autor: Glas javnosti

Snežana Dreo (65) umrla je 19. maja posle tri uzaludna poziva Hitoj pomoći. Žena se žalila na nesnosne bolove, doktori su joj rekli da se snađe, smogla je nekako snage da dođe do Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu gde je istog dana preminula. O njenoj smrti nije obaveštena porodica, njeno telo je samo poslato u hladnjaču.

Sinovi pokojne Snežane Boris i Anton Dreo iz Kragujevca, tužila su, zbog svega navedenog, lekare u tom gradu. Naglašavaju da neko namerno zataškava ovaj slučaj, dikretorka Hitne pomoći je kako kažu, kategorično odbila da ponudi podatke o odgovornim licima.

Snežane je tri puta zvala pomoć žalila se na jasne simptome srčanog udara. Njeni sinovi tvrde da joj je rečeno da se snađe i da se javi svom izabranom lekaru. Žena je u jednom momentu smogla snage da sedne u taksi, otišla u Zastavinu ambulantu gde je primljena, i istog dana joj konstatovana i smrt.

Braća Dreo majku ne mogu da vrate, ali da bi se kaznili krivci, i sprečili da se nekom drugom dogodi isto, obratili su pored Ministarstva zdravlja, i Lekarskoj komori, Zaštitniku građana...

- Tog kobnog dana naša majka se tri puta obratila Službi hitne pomoći u Kragujevcu. Prvi put u 06:07 u trajanju od 2 minuta i 58 sekundi, drugi put u 06:42 u trajanju od 1 minuta i 44 sekunde, a treći put u 09:19 kada je razgovor trajao 1 minut i 44 sekunde. Sva tri poziva su upućena sa majčinog broja telefona. Žalila se na jasne simptome srčanog udara, od kojeg je, očigledno bila u u neposrednoj opasnosti po život - priča Dreo.

Nije bila u stanju da ode do toaleta

Sinovi pokojne Snežane navode da su se svesno ili nesvesno sva tri poziva završila samo razgovorom, i pored toga što im je jasno rekla da ne može da trpi bolove, od kojih nije u stanju da ode ni do toaleta. Rečeno joj je da se sama snalazi i da se javi kod svog lekara.

Snežana je u tom momentu bila kod kuće sa unukom od 7 godina, a sama nikako nije mogla da ode kod lekara.

- U 16.16 sati, majka se javila u Zastavinu ambulantu u Kragujevcu, u koju je otišla taksijem. Pošto je ispričala šta je muči, primili su je. U 17:30 majki je konstatovana smrt - priča Dreo.

On podvlači da se obraća u nameri da se ceo slučaj objavi i da se neki naredni život spasi, prevashodno da ovo bude pouka svim svesnim zdravstvenim radnicima.

- Sasvim smo sigurni da veliki broj obavlja svoj posao na savestan i odgovoran način. Ali, u slučaju moje majke, provlači se niz nelogičnosti i sumnji. Niko od hitne pomoći nije izašao na teren i pored ustanovljene činjenice da su kapaciteti tog dana bili na raspolaganju - tvrdi Dreo.

Braća Dreo poseduju snimke razgovora njihove majke sa lekarima Hitne pomoći.

- Direktorka Hitne pomoći nam je dozvolila da preslušamo snimke razgovora, koji su, najblaže rečeno, šokantni i za svaku osudu. Majka se jasno žali na jake i tupe bolove u grudima. Jasno stavlja do znanja da joj je jako loše i da nema snage, da su je bol i hladnoća probudili iz sna. Ostavljena je na milost i nemilost. Skuplja snagu posle par sati i odlazi u Zastavinu ambulantu … - priča Dreo.

Telo poslato u hladnjaču pre zakonskog roka

Prema njegovim rečima, i prijem u Zastavinu ambulantu je za svaku osudu. Pogotovo što je Snežanino telo poslato u hladnjaču na groblju pre zakonskog isteka roka od tri sata, i bez obaveštenja porodice.

- Doktor koji je primio majku I. M. kaže da ništa nije slutilo na smrt i da je na EKG video samo blagi simptom infarkta. Na kraju je samostalno konstatovao da je on ipak samo doktor opšte prakse… Majka je preminula u 17.30 sati, a prebačena je u hladnjaču na groblju i ako nije ispoštovan zakonski rok i procedura od tri sata, već u 19.25. Obdukcija nije rađena, niti je iko pitan da se išta uradi. Niko nas nije ni obavestio o smrti ili teškoćama sa kojima se majka borila - tvrdi Boris Dreo.

Sa Snežanom je živeo Borisov brat, Anton, koji je kobnog dana bio na poslu. Njegovo dete je ona čuvala.

- Brat je tek posle upornog zvanja majke, pozvao taksistu koji je, inače, njen stalni vozač i tek je posle tog razgovora ustanovio da je majka zapravo u Zastavinoj ambulanti. Brat je u ambulantu stigao u 19:25. Po rečima mrtvozornika V. G., majka je baš u tom trenutku prevezena u hladnjaču - priča on.

Direktorka Hitne pomoći odbila da da podatke o učesnicima u slučaju

Osim tužilaštvu, zbog ovakvog gubitka majke, braća Dreo su lekare ove dve ustanove tužila i Sudu časti Lekarske komore u Kragujevcu.

Međutim, dobili su odgovor da neće postupati po ovom predmetu jer je njihova tužba nepotpuna, a nepotpuna je zato što ni u Hitnoj, a ni u Zastavinoj ambulanti nisu hteli da im daju imena lekara koji su se javljali na telefon, odnosno bili tog dana su smeni. Tužbu će, kako saznajemo, ponoviti, sa svim imenima.

- Direktorka Hitne pomoći je kategorički odbila da da podatke o učesnicima u tom slučaju. Postala je, valjda svesna, da ćemo pokrenuti postupak. Pokušavala je da nas uveri da je dotične zaposlene već skinula sa radnih mesta i da iste ne rade više na centrali za javljanje već su prebačene na druga radna mesta. To je po njoj dovoljno za jedan izgubljen život - kaže Dreo i dodaje da su se obratili i Zaštitniku građana.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je u vezi sa ovim slučajem sproveden inspekcijski nadzor u obe ustanove.

- Kako je predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Srbije, naloženo je sprovođenje unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u vezi lečenja Snežane Dreo - rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

(Glas javnosti/ Telegraf) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR