Glas Javnosti

ZEMUN SE ODUŽUJE GRADONAČELNIKU BEOGRADA SA NAJDUŽIM STAŽOM: Branku Pešiću spomenik na jesen na Velikom trgu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Spomenik Branku Pešiću, jednom od najpoznatijih Zemunaca i gradonačelniku Beograda od 1965. do 1974. godine, biće postavljen na jesen na Velikom trgu u pešačkoj zoni Zemuna

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojena je izmena Odluke o podizanju spomenika Branku Pešiću koja podrazumeva da se rad akademskog vajara Marka Kratohvila izmešta sa prvobitno usvojene lokacije na Masarikovom trgu na novu, gde će biti vidljivija i bolje uklopljena u postojeću arhitekturu i ambijent Starog jezgra Zemuna, piše B92.

Kako se navodi na sajtu opštine Zemun, saglasnost za tu izmenu dale ta opština, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Gradski urbanistički zavod, Ministarstvo kulture i informisanja i JKP "Zelenilo Beograd".

Odbor za podizanje spomenika kreativni deo posla poverio je akademskom vajaru Marku Kratohvilu koji, dodaje se, od 2009. godine živi u Los Anđelesu i u međunarodnim razmerama je izgradio reputaciju originalnog ambijentalnog skulptora.

Podseća se da ime Branka Pešića od 2004. godine nosi ulica u Zemunu u kojoj je živeo, kao i u Lazarevcu i Petrovičiću (Surčin).

Bronzani reljef sa njegovim likom nalazi se u Saobraćajno-tehničkoj školi ”Zemun”, koja se do 1992. godine zvala Autosaobraćajni školski centar ”Branko Pešić”, navodi se i dodaje da je po Pešiću od 1996. godine ime nosila i jedna od mesnih zajednica u Zemunu.

Navodi se i da je 2016. godine na fasadu osnovne škole "Branko Pešić” u Svetotrojičinoj ulici postavljena bela mermerna spomen ploča sa Pešićevim likom u reljefu izlivenom u bronzi, povodom 30. godišnjice njegove smrti.

Takođe, navodi se i da su potomci Branka Pešića zaveštali Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ”Adligat” bogatu zbirku predmeta kojima se Pešić služio i koje je tokom svog života dobio od slavnih gostiju srpske prestonice za legat, u okviru Muzeja srpske književnosti na Banjici.

Veliko delo koje je iza sebe ostavio kao učesnik u vrhu vlasti Beograda sa najdužim stažom u istoriji prestonice, spomenik je, svakodnevica i vizija: od saobraćajne infrastrukture (Mostarska petlja, most Gazela, Terazijski tunel…), stambene i poslovne izgradnje (Blok 45, Palata Beograđanka, hotel Jugoslavija, plan spuštanja Beograda na reke…), pokretanja gradske radio-stanice ”Studio B”, BITEF-a, FEST-a i još mnogo drugih manifestacija kulture.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR