Glas Javnosti

ZEMLJE ULAŽU U REAKTORE: Proizvodnja iz nuklearnih elektrana će u 2025. godini oboriti sve rekorde

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proizvodnja nuklearne energije verovatno će oboriti rekorde 2025. godine jer sve više zemalja ulaže u reaktore kako bi podstakle prelazak na globalnu ekonomiju s niskim udelom ugljen dioksida.

Očekuje se da će obnovljiva energija verovatno potisnuti ugalj kao izvor energije početkom sledeće godine, pokazuju podaci.
Kina, Indija, Koreja i Evropa verovatno će pokrenuti nove reaktore, dok se predviđa da će se nekoliko reaktora u Japanu vratiti na proizvodnju, a proizvodnja u Francuskoj trebalo bi da bude povećana navodi se u izveštaju o stanju globalnih tržišta električne energije koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Očekuje se da će potražnja za električnom energijom porasti širom sveta, uglavnom podstaknuta prelaskom na "low-carbon" privredu.
Nastavak brzog rasta snabdevanja obnovljivom energijom znači da će te dodatne zahteve verovatno u potpunosti pokriti proizvodnja iz vetra, sunca i drugih čistih izvora energije. Obnovljivi izvori energije činiće otprilike trećinu ukupne globalne proizvodnje električne energije početkom sledeće godine.
Dave Jones, direktor za uvide u energetskom thinktanku Ember, rekao je da otkrića označavaju potencijalnu prekretnicu.
- Ovo je početak kraja ere fosilnih goriva - rekao je. - Konačno, svet se čini kao da je prošao vrhunac fosilne energije, ključnu prekretnicu u energetskoj tranziciji. Ovaj izvještaj pokazuje da će 2023. označiti kraj rasta fosilne energije. Od ove godine verojatno ćemo biti u novoj eri opadanja fosilne energije. Postizanje vrhunca nije dovoljno - potrebna su nam duboka i brza smanjenja emisija CO2 kako bismo zadržali svoj proračun ugljenika koji je nestajuće mali. Radimo prave stvari, samo treba da ih radimo još brže - kazao je.
Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e, pozdravio je razvoj događaja kao pozitivan znak za borbu protiv klimatskih promena, iako je rekao da je potrebno mnogo više truda.
- Energetski sektor proizvodi više emisija ugljen-dioksida nego bilo koji drugi u svetskoj ekonomiji, stoga je ohrabrujuće videti da su brzi rast obnovljivih izvora energije i stalno širenje nuklearne energije na putu da udovolje celokupnom porastu globalne potražnje za električnom energijom tokom sledeće tri godine - rekao je.
IEA-ina godišnja analiza tržišnih kretanja i politika, Electricity 2024, objavljena u sredu, pokazala je da je globalna potražnja za električnom energijom porasla za 2,2% u 2023. i da će verovatno dosegnuti oko 3,4% od 2024. do 2026. Očekivalo se da će najveći deo povećanja doći iz ekonomija u brzom razvoju: uglavnom Kine, Indije i jugoistočne Azije.
Međutim, IEA je takođe upozorila da je rast energetskih kapaciteta još uvek neujednačen širom sveta. Na primer, dok je snabdevanje električnom energijom poraslo u Africi, na temelju potrošnje energije po glavi stanovnika na celom kontinentu stagnira više od tri decenije.
To je kočnica ekonomskom i društvenom razvoju, jer se ljudi u siromaštvu okreću zagađujućim izvorima energije. Nedostatak lako dostupne električne energije takođe sprečava decu u obrazovanju i ugrožava zdravlje kad god bolnice dođu do nestanka struje.
Afrika ima jedan od najvećih svetskih potencijala za solarnu i vetrogeneraciju te mnoge od vitalnih minerala potrebnih za komponente obnovljive energije, ali potencijalni proizvođači suočavaju se s velikim preprekama u obliku visoke cene kapitala za projekte obnovljive energije. Mnoge vlade podstiču institucije poput Svetske banke da prilagode svoje prakse kako bi olakšale takav razvoj.


Glas javnosti/ B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR