Glas Javnosti

Želite da radite isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvetali su u Nemačkoj tokom pandemije, ali su nastavili da rastu čak i nakon toga, prema analizi fondacije Bertelsman.

Udeo internet oglasa za posao s mogućnošću rada od kuće upeterostručio se od 2019., navodi se u izveštaju.
Pre početka pandemije koronavirusa, rad od kuće nije imao gotovo nikakvu ulogu u nemačkoj radnoj kulturi. U 2019. samo 3,7% svih onlajn oglasa za posao nudilo je mogućnost rada od kuće. Do 2022. ta je brojka porasla na 16,8% i, prema studiji, sada je uključena u 17,6% onlajn oglasa za posao koje su ispitali istraživači.

U izveštaju je utvrđeno da trend rasta, koji se nastavio i nakon završetka pandemije, varira zavisno od regiona i industriji.
IT sektor posebno je otvoren za rad od kuće, prema izveštaju, s mogućnošću koja je gotovo standardna u oglasima za posao.
Učiteljima stranih jezika čak je verovatnije da će im biti ponuđene opcije rada od kuće u 72%, što je verovatno zbog brojnih virtuelnih kurseva u ponudi.
Na dnu liste 2023. godine nalaze se profesije u stručnim zanatima i gerijatrijskoj nezi - što nije iznenađujuće, jer praktički nema alternative radu na licu mesta u tim područjima.

Fondacija je analizirala ukupno 55 miliona onlajn oglasa za posao. Analiza pokazuje šta kompanije reklamiraju, ali nije ocenila koliko često zaposleni zapravo rade od kuće.
- Rad od kuće ne samo da se ustalio u mnogim industrijama. On postaje važan argument u borbi za kvalifikovane radnike - rekao je stručnjak za tržište rada Gunvald Herdin iz fondacije Bertelsmann.


Glas javnosti/ S02S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR