Glas Javnosti

ZELENA ALIJANSA SRBIJE: Da li će nova ministarka EKOLOGIJE imati znanja da nas zaštiti od dugogodišnjeg TROVANJA? (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Fejsbuk grupa "Zelena Alijansa Srbije" upozorava javnost na veliko zagađenje koje pravi kineska livnica Mei ta u Obrenovcu i pita se da li će nova ministarka ekologije Irena Vujović, biti dorasla zadatku koji je pred njom.

Kako tvrde najopasnije industrijske otpadne vode iz “livnice” Mei Ta se ispuštaju direktno u reku Savu bez ikakvog prečišćavanja. Samo 400 metara nizvodno se nalazi vodozahvat fabrike vode u Bariču koja snabdeva sva okolna sela pijaćom vodom.

Oni ističu da postoji još jedan veliki problem.

-Zaštitni nasip - takozvana dolma je probušena da bi se sprovela cev kroz koju se ispuštaju otpadne vode. Dakle, oštećen je vodozaštitni objekat što je takođe ozbiljno krivično delo. Upravo je ovaj nasip zaštitio sela preko kolubarskog mosta od poplave tokom katastrofalnih poplava koje su zahvatile Obrenovac 2014. godine. Cevovod koji vodi od fabrike do same obale u reku Savu je naravno podzemni, tako da se ne može ništa videti sa prilazne strane. Tek sa druge strane nasipa, u žbunju i šipražju se može videti mesto ispusta. Očigledno je uložen veliki napor da se sakrije ispust otpadnih voda, ali ova fotografija iz vazduha dobro prikazuje celu situaciju.

Potpuno je neprimeren ovakav odnos prema životnoj sredini i građanima koji žive u neposrednoj blizini fabrike. Takođe je nedopustiv tolerantan odnos države koja dopušta da strani investitor ostvaruje ekstra profit na račun zdravlja građana i zagađivanja životne sredine, zaključuju aktivisti Zelene Alijanse Srbije.

Oni su odgovorni, tvrde, aktivisti, i za loš kvalitet vazduha u Beogradu koji je još više pogoršan ovih dana.

-Nezvanično, problem sa kvalitetom vazduha u Beogradu pored EPS-ovih termoelektrana izazvala je kompanija Mei Ta iz Bariča. Zbog toga postavljaju pitanja za Ministarstvo zaštite životne sredine.

Da li je Mei Ta d.o.o. registrovana kao magacin ili topionica čelika?

Ako nije registrovana kao topionica, da li tope metale u krugu fabrike a da vaše inspekcije to nisu sankcionisale!?

Kada mislite da ih naterate da ne zagađuju vazduh? I kako mogu da se bave livničarskim poslom ako nisu dobili dozvolu za tu delatnost? Ili jesu!?

Zašto nije rađena procena uticaja na životnu sredinu za pogon mašinske radionice?

Mašinska radionica fabrike Mei Ta nalazi se 300 metara uzvodno od fabrike vode u Bariču! Prilikom rada u ovom postrojenju nastaju otpadne vode! Šta se dešava sa njima?

Mei Ta se takođe nalazi šesnaest kilometara uzvodno od postrojenja za preradu vode u Makišu, odakle se vodom za piće snabdevaju delovi Beograda. Udruženje Savski nasip
se bori sa lokalnim kabadahijama ali akcident koji bi sa Mei Ta mogao da se dogodi niko ne bi mogao da zaustavi i sanira!

Tokom finalne obrade livenih metalnih delova nastaju otpadna mazivna ulja, kao rezultat upotrebe sredstava za hlađenje i podmazivanje mašina – koja su opasni zagađivači.

Jedan litar ulja zagađuje milion litara vode, a ukoliko dospe u bunare i izvore pijaće vode posledice mogu biti katastrofalne. Uljne mrlje na površini vode ometaju hranjenje flore i faune kiseonikom.

Takođe, zauljene otpadne vode bi pre puštanja u kanalizaciju ili vodotoke morale proći tretman u postrojenju za preradu otpadnih voda.

Da li Mei Ta ima ovo postrojenje? Da li ste ga kontrolisali? Imaju li adekvatne filtere?

Može li neko iz Ministarstvo zaštite životne sredine i Gradska opština Obrenovac da nam kaže hoće li nam Mei Ta trovati vazduh i vodu ili ćete dokazati gradjanima Srbije da su ove nezvanične informacije “prazna priča” eko aktivista? pitaju iz Zelene Alijanse Srbije.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR