Glas Javnosti

Zbog vozača e-trotineta u Srbiji i pešaci će morati da poštuju neka pravila

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novi nacrt Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima (ZOBS) najzad će uvesti pravila koja se tiču upotrebe električnih trotineta u Srbiji. Međutim, to znači i da će pešaci morati više da povedu računa ako žele da budu bezbedni.

Kada se izlazi iz zgrade ili lokala na trotoar moraće da se pogleda levo, desno, pa levo. U slučaju da se na mobilni telefon pešak javlja na trotoaru moraće da drži lakat uz telo, a ukoliko sretne poznatu osobu na pešačkom prelazu neće smeti da raširi ruke da je zagrli. Noću neće biti preporučljivo da se iznosi đubre u tamnim kesama.

Ovo su samo neki od, za širu javnost – neobičnih predloga koje sadrže delovi novog Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, čije se usvajanje očekuje na proleće. I dok jedni smatraju da su neki segmenti nejasni, a drugi nedorečeni, treći misle da su – smešni.

Mnogi su, međutim, složni u oceni da će glavne „mete“ zakonske regulative biti pešaci i to zbog „e-trotinetaša“.

Dr Boris Antić, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, kaže da ne treba ipak sve banalizovati, ukazujući da upravo zbog problema sa onima koji voze električne trotinete i koji mogu da predstavljaju veliku opasnost po sebe i druge, Nacrt predviđa i određena pravila za pešake:

„Trotineti se voze po trotoaru, pa je stoga neophodno da, kada izlazite iz zgrade ili lokala, obavezno dobro pogledate levo-desno-levo, kako ne bi neko naleteo na vas. Takođe, i kada se javljate na mobilni telefon, treba da pazite na sebe. Ta priča o tome da je neophodno da se u tom trenutku, dok se telefonira, obavezno drži lakat uz telo ili ne sme naglo menjati način kretanja stoji, ali nije baš obavezna. Pre je neophodna sigurnosti radi“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR