Glas Javnosti

ZBOG PISANJA GLASA JAVNOSTI MILANU PETRIĆU U JKP GRADSKA ČISTOĆA PRETE OTKAZOM: Dobio sam dve opomene, a kolega je iz istih razloga izgubio posao!

Društvo
Autor: Glas javnosti

 Radniku JKP “Gradska čistoća” Milanu Petriću koji je izneo podatke o malverzacijama u toj firmi, a o čemu je “Glas javnosti” prvi pisao prete otkazom!

Petrić je  za naš  portal u više navrata iznosio priču o sumnjivim poslovima ovog gradskog preduzeća.

 On je javnost upoznao sa nekoliko čudnih i preterano plaćenih tendera. U nekoliko tekstova smo ih preneli javnosti.

Kako on je naveo “nije se uplašio, jer je njegov cilj istina I da građani Srebije znaju kakve mutne radnje se prave u firmama čiuje usluge oni plaćaju”  i dodao da “neće stati bez obzora na sve pretnje otkazom koje mu stižu”.   

-U roku od sedam dana primio sam  dve opomene pred otkaz bog želje da građanima saopštim kako se troši njihov novac. Dok čekam da menadžment nađe način kako da me otpusti u međuvremenu ja im odgovaram na njihove naivne pokušaje da manipulišu zakonima. S obzirom da su im u opomeni pred otkaz naveli da ih nisam obavestio u skladu sa Zakonom o uzbunjvačima obavestio sam ih da sam im poslao mejl sa zahtevom za sastanak i željom da ga upoznam sa stanjem u firmi. To je bilo pre mesec dana. Direktor Popadić do danas nije ništa odgovorio. Ponovio sam poziv preko Glasa javnosti i N1 i opet ga ponavljam. Nije mi jasno šta to Marko krije kad ne sme da odgovori, već samo preti otkazima? – upitao je Petrić.

Foto: Youtube/printscreen

On dalje nastavlja:

-U svom odgovoru za otkaz koji mi predstoji pitao sam kako to da su podaci koje sam izneo neistiniti kada sam se pozvao na dokumenta iz preduzeća? Da li to Marko hoće da kaže da su dokumenta JKP GČ sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica falsifikati? Očigledno je da ovako paušalno branjenje bez ikakvog pravnog osnova je daleko od profesionalnog odnosa između zaposlenog i poslodavca to je izraz sujete i nemoći da se sakrije od građana istina o trošenju njihovog novca! Ne bi trebalo tako olako da se pređe preko činjenica o mogućoj korupciji od strane menadžmenta u JKP GČ, ako uzemo u obzir rodbinske odnose i vlasnike privatnih preduzeća čija preduzeća prolaze tendere... A opet izgleda da je naopasnije i istovremeno nelegalno postaviti pitanje menadžmentu u JKP GČ. Pa ja javno pitam kako to da postavljanje pitanja o najblaže rečeno čudnim tenderima, a u skladu sa važećim zakonima, neko smatra kršenjem radne discipline i uslovom za otkaz? Zar to nije gušenje slobode govora kao i što se pretnja tužbom “Glasu javnosti” smatra atakom na medijsku slobodu? Sve navedeno, čak i otkaz, me neće omesti da i dalje obaveštavam građane o bahatim tenderima i razbacivanju novca građana Beograda – naveo je Petrić.

On je dodao da “građani zaslužuju da znaju istinu o komunalnim preduzećima u Beogradu”.

-A budući da živimo u skoro najzagađenijem gradu u Evropi moraju da znaju zašto se novac ne ulaže u zaštitu životne sredine, već u bespotrebne stvari poput motorola, mikro elektro vozila, gomile kamera po svim objektima, gomilom službenih vozila, kao i nepotrebno velikim menadžmentom – navodi Petrić. 

„Glas javnosti“ je došao do još jednog  „uzbunjivača“ u Gradskoj čistoći koji je zbog iznošenja u javnost slične priče o poslovanju ovog javnog preduzeća prošle godine u februaru dobio otkaz.

Uzbunjivač, Petrićev kolega, bio je radnik Boban Nešović.

-Pričao sam tada  o malverizacijama, o primanju u stalni radni odnos, o iznenadnim proverama diploma, o mahinacijama u transportu tog preduzeća. Dobio sam otkaz u februaru 2020 godine. Zbog svoje želje koju sam više smatrao moralnom obavezom ka građanima dospeo sam u nemilost sadašnjeg menadžmenta JKP GČ i dobio momentalni otkaz. I danas mi je teško da nađem posao i da obezbedi hleb svojoj porodici međutim i dalje ne odustaje od istine.U procesu sam suđenja sa menadžmentom preduzeća – kaže Nešović.

Foto:Glas javnosti ilustracija

 Za Glas javnosti navodi da ga “otkaz nije zaustavio I da građani ne bi smeli da zaborave  namerne poteze menadžmenta koji prete da unište ovo preduzeće”. 

-Kako neko može da zaboravi da se u to preduzeće može zaposliti samo ako si član gradskog odbora stranke Gorana Vesića? Da li mislite da će vaša deca dobiti šansu da se zaposle u to preduzeće u kojima i dan danas vladaju Vesićevi podanici? 

Da li treba zaboraviti da su radnike koji su vredno radili nekoliko godina sada proverili i dali im otkaze zbog parčeta papira? Kako su ih onda zaposlili ako im papiri nisu bili legalni? A da napomenem da su sve koje su otpustili zamenili sa novim, verovatno stranačkim ljudima. Jer partijsko zapošljavanje je osnovna delatnost ovog preduzeća! 

Kako to da se diplome mogu tako lako i brzo proveriti a kada se skrene pažnja na malverzacije oko čišćenja divljih, a lažnih deponija onda menadžment ćuti? A ćute i sve nadležne institucije. Zašto svi ćute? Zašto se svi navodi ne istraže i ko to blokira istrage- pitao je Nešović.

On kaže da je zbog “pitanja koja je postavio dobio otkaz”.

- Menadžment JKP “Gradska čistoća samo tako "odgovara" na pitanja zaposlenih. Kratko i jednostavno - pitaš i dobiješ otkaz – zaključuje Nešić.

Wikipedia/Srđan Popović

“Glas javnosti” je u više navrata pisao o sumnjivim poslovima JKP “Gradka čistoća”, a u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, kao i Kodeksom novinara Srbije , poštujući  profesionalno pravilo “druge strane”, uputili smo mejil sa pitanjima da li su istiniti navodi našeg sagovornika, ali odgovore od menadžmenta tog preduzeća nisamo dobili do danas.

Mejil sa pitanjima redakcija “Glasa javnosti” uputila je 15. decembra, a umesto odgovora menadžmenta , stiglo nam je pismo Advokatske kancelarije “Aleksić sa saradnicima” koja je tražila da objavimo demanti i “povučemo tekst sa portala” . Demnanti smo objavili u celosti I pored toga što  smo pitanja poslali JKP “Gradska čistoća”, na koja ni do danas nismo dobili odgovor.

Advokati  su se redakciji obratili u ime njihovog “vlastodavca JKP “Gradska čistoća” pismom koje je sadržalo upozorenje pred tužbu, što bi, s obzirom da smo mi ispoštovali pravilo druge strane, moglo da se tumači kao svojevrstan pritisak na medije.

U cilju profesionalnog i objektivnog izveštavanja s nestrpljenjem očekujemo odgovore na pitanja poslata JKP “Gradskoj čistoći” tačno pre mesec dana.

(Glas javnostio)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR