Glas Javnosti

Zbog pandemije sporna i tačnost vremenske prognoze

Društvo
Autor: Глас јавности

Meteo-organizacija kaže da je moguće postepeno opadanje pouzdanosti predvidjanja

Svetska meteorološka organizacija upozorava da bi pandemija COVID-19 mogla da utiče na tačnost vremenskih prognoza širom sveta.

U saopštenju ove organizacije navodi se da su veliki sistemi za posmatranje vremenskih prilika kao što su sateliti, potpuno ili delimično automatizovani, ali da bi, nakon više nedelja trajanja pandemije, moglo da dođe do problema u vezi s popravkama, održavanjem i raspodelom posla.
 
Kako se navodi, i smanjen obim avio-saobraćaja utiče na predviđanje vremena i praćenje klimatskih uslova, jer se gube merenja o spoljnim temperaturama kao i brzini i smeru vetra do kojih se dolazilo tokom letova.
 
"Iako se kvalitet prognoze još nije pogoršao, sve je manja dostupnost posmatranja vremenskih prilika preko aviona, pa možemo očekivati postepeno opadanje pouzdanosti prognoze", kažu u Svetskoj metereološkoj organizaciji.
 
Isto važi i ako se zbog pandemije COVID-19 nastavi sa smanjenjem opservacija vremenskih prilika sa zemlje, naročito ako virus počne da utiče na sposobnost posmatrača da rade svoj posao u mnogim zemljama u razvoju gde se još primenjuju metode ručnog snimanja i opservacije vremena, upozoravaju meteorolozi.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR