Glas Javnosti

Zbog neizdavanja računa zatvoreno 29 sportskih udruženja i teretana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog neizdavanja fiskalnih računa zatvoreno je 29 sportskih udruženja i teretana na 15 dana, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Poreska uprava je u periodu od 5. maja do 4. oktobra ove godine izvršila kontrole evidentiranja prometa kod 59 sportskih udruženja i teretana, i tom prilikom je kod 29 poreskih obveznika fiskalizacije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti od 15 dana, zbog neizdavanja fiskalnog računa.

Među zatvorenima ima teretana, atletskih, košarkaških, džudo, plesnih i stonoteniskih klubova, koji se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu, Vranju, Zaječaru, Pirotu…

Kod 30 poreskih obveznika koji su kontrolisani, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

Prema Zakonu o fiskalizaciji, delatnost sportske, zabavne i rekreativne delatnosti nije izuzeta od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

To znači da su sportska udruženja, društva i savezi u obavezi da preko elektronskog fiskalnog uređaja evidentiraju svaki pojedinačno ostvaren promet na malo izvršen u okviru navedene delatnosti.

Kada sportska udruženja i savezi, kao nedobitne organizacije stiču samo prihode od članarina, dobrovoljnih prihoda, donacija i slično, a ne ostvaruju druge prihode prodajom robe na tržištu ili vršenjem usluga uz naknadu, nemaju obavezu da ostvarene prihode evidentiraju preko elektronskog fiskalnog uređaja, osim u slučaju kada članarina ili drugi ostvareni prihodi predstavljaju naknadu za promet dobara odnosno pružanje usluga na malo.

Plaćanje članarine se smatra naknadom za promet kada je plaćanje članarine uslov za pružanje određenih usluga ili isporuku dobara, kao što su usluge trenera, korišćenje ili nabavka sportske opreme i slično, kažu u Ministarstvu finansija- prenosi nova.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR