Glas Javnosti
posta

ZBOG NATO BOMBI IZGUBILA NOGE A JOŠ SANJA KAKO HODA! Svojim telom zaštitila ćerku (1), Vesni je sada potrebna pomoć

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada su avioni 1999. godine sručili bombe na Vranje Vesna Stojković (50) šetala je gradom sa svojom ćerkom. U trenutku napada tog aprilskog dana našla se u blizini jedne kasarne, a tokom bombardovanja je uspela tako da se namesti da svojim telom zaštiti ćerku koja je tada imala nešto više od godinu dana, dok su brojni geleri završili u njenom telu.

I danas ispašta što se našla na putu "Milosrednom anđelu".

Ni posle dve decenije nije uspela da zaboravi taj dan, ali ni da se oporavi od njegovih posledica. Imala je sedam polomljenih rebara, povrede plućne maramice, a geler joj je isekao palac na desnoj nozi. Imala je tri naprsnuća pršljena, a ruka joj je ispala iz ležišta.

– Kad me pogodila detonacija, beba mi je izletela iz ruku, tako da sam ja odletela na jednu stranu, a ona na drugu. Vojnik koji je stajao na kapiji je prišao da mi pomogne, imao je pušku, a u drugu ruku je uzeo moju bebu – seća se Vesna Stojković.

U međuvremenu je, zbog gangrene i komplikacija sa autoimunim bolestima, Vesna ostala bez donjih ekstremiteta. Danas je ovoj hrabroj ženi potrebna pomoć. Prikovana je za invalidska kolica. Jedino rešenje za ovu Vranjanku su nemačke proteze Sileg IV sa senzorima, za šta je Vesni potrebno da sakupi 4.500.000 dinara.

– San mi je da opet stanem na noge. Znam da neće biti isto kao kada hodaš na svojim nogama, ali bi mi mnogo značilo da izađem iz kolica, da napravim prve korake kao dete kad prohoda – kaže ova hrabra žena.

Vesna ima priliku da posle više od 20 godina stane na noge, ali za to joj je potrebna pomoć. Potrebno je poslati još oko 2.500 SMS poruka sa sadržajem 939 na 3030, kako bi se sakupilo 70 odsto od potrebne sume od 4,5 miliona dinara za elektronske proteze.

– Ne gubim nadu da će novac biti sakupljen, ali sam i realna, jer ima samo još četiri dana za tako nešto. Shvatam situaciju, mnogima je potrebna pomoć, ali apelujem, ako je ikako moguće da stigne potreban broj poruka, jer u suprotnom, prilikom sledećeg razgovora sa firmom koja je zadužena za proteze, pretpostavljam da će uslovi biti još teži – zabrinuta je Vesna.

Vesna je u oktobru 2018. godine zbog ishemije i gangrenoznih promena primljena na Kliniku za vaskularnu hirurgiju u Nišu. Najpre joj je urađena amputacija desnog stopala, a mesec dana kasnije, čitave noge. Amputacija leve noge je urađena u februaru 2019. godine.

Dug period je provela na rehabilitaciji u Zavodu za protetiku i ortopediju Beograd. Vesna ima volju da se kreće, ali sa dve proteze koje je dobila preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, to gotovo da nije moguće. Vesna nije u stanju da samostalno obavlja osnovne životne funkcije, od oblačenja do obavljanja fizioloških potreba. Ona takođe boluje od autoimunih bolesti vaskulitis i ulcerozni kolitis.

Postoji visokosofisticirana proteza, inostranog proizvođača koja bi Vesni omogućila samostalan i bezbedan hod, ali joj je za to potrebna pomoć dobrih ljudi.

Iz Fondacije Budi human apeluju na građane da pruže podršku Vesni kako bi konačno mogla samostalno da se kreće.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 939 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human939 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823206-51

Uplatom na devizni račun: 160600000082349363

IBAN: RS35160600000082349363

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR