Glas Javnosti

ZBOG BEOGRADSKOG METROA BIĆE SRUŠENO 80 KUĆA: I to nije sve, ode i STAKLENAC

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gradski menadžer Beograda, Miroslav Čučković, potvrdio je danas da će zbog izgradnje Beogradskog metroa biti raseljavanja i rušenja objekata.


- Nakon usvajanja Plana generalne regulacije za metro, sada može da se pristupi tome. Imamo 21 stanicu na toj liniji. Poslednjih pet stanica su Ada Huja, Mirijevski bulevar, centar Mirijeva, Karaburma i Sedma gimnazija su stanice juče usvojene uz onih prethodnih 16. To je sada situacija da se u tri grupe okolnosti na terenu pristupi realizaciji projekta. Jedna grupa jesu privatne kuće na nekim lokacija, pre svega na Belim vodama 21 jedinice, 3 na Dunav stanici, neka na stanici Karaburma, to je ukupno 80 jedinica. Ljudi će biti obeštećeni u skladu sa zakonom, biće isplata u novcu, a oni koji su podstanari biće preseljeni u stanove grada. Imamo javne institucije, objekte Javnog zelenila, stare autobuske stanice, deo autobuske stanice na Sajmu prema naplatnoj blagajni. Imamo neke prostore koji nemaju uopšte zauzetost, kao što je Mostar, stanica u Železniku - pojasnio je Čučković gostujući u Beogradskoj hronici.

- U centru grada imamo taj Savski trg, to je deo zadnjeg staničnog prostora sadašnje beogradske autobuske stanice, što se tiče Trga, to je prostor Staklenca, a što še tiče Skadarlije, to je prostor sadašnje Bajlonijeve pijace - naveo je Čučković detaljne lokacije.



- Svaka od pomenutih stanica predviđa iskop otprilike 70 puta 30 metara. Sve aktivnosti su na tim površinskim lokacijama i parcelama i to ćemo raditi tokom cele 2023. godine. Predviđena je rekonstrukcija Bajlonijeve pijace, a jedan manji deo te parcele će biti namenjen za ulazno izlazni portal metro stanice. Tako da nećemo sada raditi ništa dok ne napravimo taj iskop, došli do mesta gde će biti pruga i stanica i nakon zatvaranja platoa na njemu izgraditi pijacu - objasnio je menadžer.

Ističe da je će u ovoj godini biti gradnja velikog depoa za kompletan metro-sistem na Makiškom polju, izgradnja velikog bulevara pored početka pruge. Uz sve to biće potpisan i ugovor za izgradnju velikih mašina tzv. krtice koja će kopati tunele ispod Beograda za te linije.

Rok za izgradnju tih mašina je godinu dana tako da će one sledeće godine stići u Beograd. Inače, mašina u radu napreduje sedam do 12 metara dnevno.

"Beograđani će u ovoj godini videti tačno određena mesta gde će moći da koriste tu vrstu prevoza", istakao je Čučković.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR