Glas Javnosti

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Buster doza posle 3 meseca, karantin se skraćuje na 7 DANA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sednica Kriznog štaba održala se danas zbog sve većih brojki zaraženih korona virusom u Srbiji.

Proglašavamo našu epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam građanje da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, rekao je nakon sednice krize Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

- U Srbiji će se između 2. i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 meseca, i građani će 3. dozu moći da prime nakon 3 meseca - jedna je od prvih odluka Kriznog štaba. Takođe, rekao je da se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da će doći do promena cena PCR i antigenskog testa.

 Umesto dosadašnjih 9.000 dinara sada će koštati 6. 000, za sve koji žele da se testiraju na sopstvenih zahtev.

Antigenski test koštaće 1.800 dinara, umesto dosadašnjih 3.500 dinara.

O čekanju ispred kovid ambulanti, Gojković je rekao:

"Sve znam, ali moraćemo da čekamo. Srbija nema veće kapacitete. nema čekanja samo u Kini, a znamo kakve su tamo mere..."

Gojković se osvrnuo i na to šta se dešava kada test pokaže da smo pozitivni na koronavirus.

Po važećem zakonu, kada ste pozitivni stiže od sanitarne inspekcije nalog za izolaciju u slučaju da ste pozitivni na virus.

"U slučaju da prekršite samoizolaciju sanitarna inspekcija i policija su dužni da vas vrate u izolaciju. Kako pravnici tumače, ne postoji zakonska mera kako bismo nekoga kaznili za kršenje samoizolacije", naveo je Gojković.

- U utorak će se održati dodatne konsultacije vezano za osnovne i srednje škole u centralnoj Srbiji, ali smo najbliži rešenju da bude kao u vojvođanskim školama, odnosno od 1. do 8. razreda neposredno, a srednjoškolci na kombinovanu nastavu - rekao je Gojković.

Podsetimo, škole u Vojvodinu su krenule sa radom, a od ponedeljka osnovne škole idu na neposrednu nastavu, a srednjoškolci na kombinovanu.

BONUS VIDEO: Poznati reditelj priča šta je predvidelo smrt legendarnog pevača

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR