Glas Javnosti

Zavirite u svet privatnih detektivskih agencija u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Privatne detektivske agencije u Srbiji pružaju širok spektar usluga poput potrage za nestalim osobama, istraga u slučajevima nanošenja štete klijentima, traženja ukradenih predmeta, korporativnih istraga, zaštite intelektualne svojine, provera kandidata za zapošljavanje i istraga o krivičnim delima.

Za njihovim uslugama potrebu imaju i fizička lica, ali i kompanije.
I dok ih prvi najčešće angažuju za porodične probleme, kompanije im se češće obraćaju sa zahtevima za proveru kandidata za zapošljavanje na poligrafu, provere lažnog bolovanja, proveravanje "curenja podataka", za neutralisanje industrijske špijunaže, prikupljanja podataka o konkurenciji, provere poslovnih partnera kao i prevare osiguranja, objašnjava za eKapiju Nikola Novak, direktor detektivske agencije Anonimus.
Posao privatnog detektiva zahteva specifične kvalifikacije i licencu.
- Da bi neko postao privatni detektiv, mora biti punoletan državljanin Srbije, imati visoko obrazovanje, proći bezbednosnu proveru, završiti obuku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i položiti stručni ispit - pojašnjava za eKapiju Vladan Modrinić, vlasnik i direktor agencije
Dodaje da je posao detektiva ozbiljan i zahtevan, i da su stručnost i iskustvo ključni za uspeh u ovom poslu.
Kako izgleda radni dan privatnog detektiva u Srbiji?
Radni dan privatnog detektiva zavisi od tipa istrage na kojoj radi.


Foto: freepik
- Radni dan detektiva naravno zavisi od tipa istrage na kojoj radi, pa tako ako bismo uzeli primer jedne istrage pronevere u pravnom licu, na početku bismo provodili dane sa našim klijentima i osobama od interesa prikupljajući informacije, što je obično unutar uobičajenog radnog vremena od 9h do 17h. U aktivnoj fazi istrage često se obavljaju intervjui, pregledaju dokazi, radi na terenu na prikupljanju dokaza pa tu mogu proći dani ili nedelje kada nemamo klasično radno vreme, već se prilagođavamo operativnom tempu. U završnim delovima istrage, naš posao je ponovo nalik svakodnevnom poslu gde se u toku uobičajenog radnog vremena obrađuju podaci, sačinjavaju analize, izveštaji i slično - kaže Modrinić.
Ističe da posao privatnog detektiva nije kao u filmovima.
- Naš posao nema nikakve sličnosti sa onim što vidimo u filmovima. Ovde moram naglasiti da se zakon Republike Srbije o detektivskoj delatnosti značajno razlikuje od zakona recimo u SAD odakle dolazi najviše igranih prikaza o privatnim detektivima - objašnjava sagovornik.
N.Novak iz detektivske agencije  takođe naglašava raznolikost i izazove u ovom poslu.
- Kada se bavite poslom privatnog detektiva svaki dan vam je drugačiji, odnosno, ne postoje dva ista dana. Primate pozive, zakazujete sastanke sa klijentima, dogovarate slučajeve, neke ne prihvatite, neke prihvatite. Možda obavljate pripremne radnje za neki slučaj koji tek treba da počnete da radite, ukoliko već radite na nekom slučaju onda ste na terenu po ceo dan i jedino što znate za sigurno kada ste na terenu je kada počinjete sa radom, sve ostalo ne znate, ni kada završavate sa poslom, ni šta će se dešavati tog dana, gde ćete sve ići, kuda ćete se kretati, koliko ćete se na tim mestima zadržavati, jer to ne zavisi od vas nego od života te osobe koja je vaša "meta", da li je to odlazak u restoran, klub ili na neku skrivenu lokaciju, nikada se ne zna, može da se desi i da odete izvan grada u neki drugi grad, sve je moguće. Isto tako ne znate do kada radite i kada završavate sa poslom, zbog toga sam i rekao da je ovo posao koji je izuzetno fizički i psihički zahtevan. U 90% slučajeva ono što vidimo na filmu ne odgovara realnosti, osim u tih 10% filmova i serija gde je taj život realno prikazan. Ima tu i slučajeva koji su "glamurozni" kada uživate na nekom tropskom ostrvu i još ste plaćeni za to, ali ima tu mnogo više čekanja, tenzije, stresa, muke i truda da odradite sve kako treba uprkos brojnim otežavajućim okolnostima - kaže Novak.
Opasnost je deo posla privatnog detektiva, ali Modrinić ističe da do sada nije imao opasne situacije.
- Naš posao je da rešavamo probleme, a ne da ih stvaramo - naglašava on.
Suprotno tome, u jednoj agenciji  navode da je bilo opasnih situacija.
- Bilo je situacija kada je život bio ugrožen, bilo da je u pitanju jurnjava za nekim ili opasan klijent. Radili smo na slučajevima sa profesionalnim likvidacijama - objašnjava Novak.

Glas javnosti /E05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR