Glas Javnosti

ZATVARANJE POSLE 17 ČASOVA OBUZDAVA KORONU U SRBIJI?! Sve glasniji poziv za ovom merom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sve je više onih koji smatraju da bi zatvaranje pojedinih objekata bilo spasonosno za smanjenje broja novozaraženih u Srbiji i obuzdavanje korone.

Virusološkinja i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji alarmantna i da je potrebno uvesti restriktivne mere kako bi se epidemija stavila pod kontrolom.

Tokom gostovanja na Radio-televizije Srbije (RTS), Jovanovićeva je kazala da posle 17 časova treba zatvoriti ugostiteljske objekte, a ostaviti prehrambene objekte, apoteke i eventualno bezninske pumpe da rade.

„Epidemiološke mere imamo na papiru, ali se ponašamo kao da ne postoje. Nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji ih se ne pridržavaju. Kada bismo poštovali osnovne mere, situacija bi bila dramatično drugačija“, rekla je Tanja Jovanović.

 

Ona je ocenila da je kasno za uvodjenje kovid propusnica i da je potrebno prvo uspostaviti kontrolu nad epidemijom.

„Epidemija je u ovom četvrtom talasu dostigla pik. Veliki je broj inficiranih, hospitalizovanih, ogromni su redovi ispred kovid ambulanti, a imamo bolesnike sa vrlo teškim kliničkim slikama“, navela je ona.

Jovanovićeva je istakla da je sada „epidemija nevakcinisanih“, kod kojih je moguće da se razvije teška klinička slika i dodala da vakcine koje su u upotrebi u Srbiji još štite protiv delta soja korona virusa.

Kazala je da je 90 odsto studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu vakcinisano, ali da je poražavajuće da je samo oko 30 odsto mladih imunizovano protiv korona virusa.

(Glas javnosti)

 


 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR