Glas Javnosti

ZATVARA SE LEGENDARNA BEOGRADSKA KAFANA: Katanac nakon vek i po rada a u njoj snimana Žikina dinastija

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bez prethodne najave, stavljen je katanac i osvanulo obaveštenje "Lokal u pripremi".

U ponedeljak, 9. maja, oko 20 sati, ispraćeni su poslednji gosti, a na vrata kafane „Zlatno burence“ stavljen je, kao i svako veče, katanac na vrata. Ovog puta je tu i ostavljen.

Okačeno je obaveštenje "Lokal u pripremi", a na društvenim mrežama ovih dana spekuliše se o neizvesnoj budućnosti još jedne kultne beogradske kafane.

"Zlatno burence" otvoreno je još davne 1866. godine, nadomak Terazija.



Prvobitna zgrada kafane je bila jednospratna, sa uzidanim burencetom u pročelju, da bi krajem dvadesetih godina XX veka bila srušena i sazidana palata čiji je jedan deo i danas tu. I drveno burence je još tu, zajedno sa onim starinskim šmekom, mada je pitanje kakvu mu je sudbinu namenio novi vlasnik.

Od kada je otvorena, kafana je, pišu hroničari, bila "regrutna baza" učesnika nadolazećih ratova, između ostalih, redovno je ovde svraćao i mladi Gavrilo Princip u društvu članova "Mlade Bosne". Danas ima reputaciju kultnog mesta gde se baš dobro jede, a svirači znaju baš sve starogradske pesme.

„Zlatno burence” je ušlo u legendu i kao filmska lokacija, jer su tu snimane poznate scene iz "Žikine dinastije", prenosi NovaS.


Međutim, kao i svaka dobra kafana, najpoznatije je po svojim legendama.

Po jednoj je, navodno, baš na pragu ove, čuveni major i vojvoda Voja Tankosić nalupao jednog britanskog novinara, jer je čuo kako izvesni Vinston Čerčil nije baš lepo pisao o Srbima.

Kroz prozor se vidi da fotografije koje svedoče o kafanskim pričama starog Beograda i dalje tu stoje, kao i karirani stolnjaci, a ostaje da vidimo da li će se i kakve priče tu razvijati u budućnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR