Glas Javnosti

Зашто установе за бригу о старима изазивају отпор код родитеља и њихове деце?

Društvo
Autor: novosti.rs

Постоје предрасуде о томе да нису информисани, а старији људи мисле да је дом "предсобље смрти", а заправо им подршка може помоћи да живе боље, боље и боље. Штета за нас ако је неко "убацио оца или мајку у дом"

Одлазак у старачки дом табу је тема у нашем друштву, праћена великим предрасудама и ирационалним страховима. Старији суграђани често одбијају да разговарају о томе, а окружење је спремно да осуди оне који су тамо ставили своје родитеље.


Статистички подаци, међутим, показују да људи који на време одлазе кући, када су још увек физички сачувани, живе много дуже од оних који стигну у последњи тренутак јер је тамо друштвени живот много богатији.

- Предрасуде према домовима за старије су велике јер старији мисле да је то "предсобље смрти" - објашњава у разговору за Новости социолог Радмила Урошевић. - Велики проблем је што људи нису информисани о животу у домовима и доношењу просудби на основу неких стереотипа.

Такав је, нажалост, и став околине, јер, како каже, наш систем вредности каже да је срамота ако је неко „довео оца или мајку у дом“. Тада су дете или унуци лоши и не воде се довољно о ​​њима. Чак и по цену својих бака и деда или родбине који живе сами и без задовољења основних потреба као што су лична хигијена, залихе, припрема оброка.

- Људи који одлазе кућама кад су физички добро очувани живе дуже од оних који уђу у једну до дванаест година, јер је тамо друштвени живот много богатији, истиче Урошевић. - Често је разноврснији од нас који смо запослени, јер се организују различите врсте активности, програма, окупљања ...

Ово је посебно важно људима када се пензионишу, а често им недостаје природно окружење. Куће су, каже, попут хотела у којима корисници не морају да брину ни о чему. Старији људи који у њима живе дуже од деценије кажу да су задовољни јер им је пружена медицинска нега, хигијена одеће, припрема јела ...

- Имају слободног времена које могу проводити разним активностима од јутра до вечери - објашњава Урошевић. - Друштвени контакти их посебно усрећују, упознају људе, имају прилику да науче нове ствари, развију вештине, а посећују их и уметници, гостујући музичари, позоришта, имају библиотеку, организовану рекреацију.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR