Glas Javnosti

Zašto se tanjir nikada ne vraća prazan? (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naši stariji, bake i deke, velike su riznice lepih običaja i tradicija. Sigurno ste nekada od njih čuli kako se “tanjir ne vraća prazan”. Ovo je samo jedan od lepih običaja koji se u našem narodu, doduše u sve manjoj meri, održao do danas.

Priča o ovom običaju vodi nas u ne tako davna vremena, kada su nam komšije bile bliske poput prijatelja i porodice. Kada vam zafali kašičica šećera, šolja brašna ili malo kafe, zatreba neko da vam pričuva decu, oni su bili ti koji bi vam bez problema izašli u susret i pomogli.

Kako ova izreka da se tanjir ne vraća prazan zapravo funkcioniše na delu? Na primer, komšinica je došla na kafu i donela vam je tanjir sa sveže ispečenom domaćom pitom sa višnjama, koju zna da obožavate. Posle nekoliko dana setite se da vam je njen tanjir ostao, a kako se “tanjir ne vraća prazan”, vi ćete umesiti kiflice i uzvratiti znak pažnje.
Običaj je da novoj snajki komšije i rodbina donose raznovrsna jela i poslactice tokom prvih dana braka. Donesu pun tanjir, popiju kafu i usput ispričaju novopečenoj domaćici recepte. Snajka pamti recepte, sprema jela, puni prazne tanjire i vraća ih u znak zahvalnosti, pokazujući time kako je postala prava domaćica.

Ovaj običaj zbližavao je komšije i rodbinu i gradili se se odnosi puni poverenja, bliskosti i uzajamne pomoći.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR