Glas Javnosti

ZAŠTO METEOROLOZI KAŽU 35 STEPENI, A MI MERIMO 42: Evo koliko nas još toplotnih talasa čeka ovog leta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osetljivi tvrde da nam je ovo leto najtoplije do sada, ali da li je zaista tako? Koliko je još tropskih talasa pre nama, zašto prognoza kaže da će napolju biti recimo 35, a mi merimo 42 i više?

Dragana Broćović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) rešila nam je mnoge nedoumice uvezi sa merenjem temperature.

Kako ona veli temperature se meri u hladu, na dva metar visine, u mernoj stanici.

To se, kako Broćović kaže, radi baš po pomenutim svetskim standaradima kako bi vremenske prilike mogle da se objektivno uporede svuda u svetu.

-To je razlog što je zvanična temperatura različita od mera u nekim kolima na suncu. Ljudi kažu mi lažemo. Ne lazemo, samo merimo po meteorološkim standardima.

Kako je navela 24 jul 2007. godine bio je najtopliji dan u Srbiji od kako se mere vremenske prilike i tada je u Srbiji u većini mesta izmereno između 43 i 45 stepeni, a u Beogradu 43, 6 stepeni. To je najtopliji dan u Beogradu u poslednjih 150 godina.

Ovaj taslas koji meteorolozi sada najavljuju trajaće do četvrtka, kada se u većini mesta očekuju padavine. Od petka vreme u granicama proseka.

Od ponedeljka 19. jula čeka nas novi suvi talas, ali sa temperaturama tek malo iznad proseka za ovo doba godine.  

Prema rečima Dragane Broćović, u Srbiju je ove godine moguće i miholjsko leto jer je proleće ovo godine blo hladnije nego obično.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR