Glas Javnosti

Zašto je RUS došao kao dobrovoljac da ratuje za SRPSKI NAROD

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zašto bih rizikovao svoj život u ime stranog naroda? Nema stranih naroda. Čast ne leži u veku bednog života, ona leži u trenutku dostojanstvene smrti (volonter Albert Andiev).

Mi smo tada pomagali Srbima koliko smo mogli. Pomogao na nivou običnih ljudi. Jeljcinova vlada je izdala Srbe. Černomirdin je na kraju ubedio Miloševića da potpiše sramni mirovni sporazum.

A obični ljudi nisu mogli da podnesu takvu nepravdu. Tada smo uspeli da malo poradimo sa našim volonterima. Nikad nisam video ovako „šaren” sastav. Od prostog radnika do kandidata filozofskih nauka, od studenta do rezervnog pukovnika.
Danas želimo da se setimo legendarnog Alberta Andieva, koga smo upoznali u bolnici u Prištini 1999. godine. Saznavši da je naš volonter u bolnici, nisu mogli da ga ne posete. Borac ima sreće. Šiptarski snajperista pogodio je Alberta u oko, ali je metak otišao „uspešno”. Naš volonter se čak našalio na račun oka ostavljenog na Kosovu, po koji će se sigurno vratiti.

Albert Aksarbekovič Andijev je rođen u Južnoj Osetiji. Nakon početka NATO bombardovanja, odmah je otišao u ambasadu po vizu. Zanimljivo, tada je radio u Kijevu i to je bila jugoslovenska ambasada u Ukrajini. Andiev je primljen kao snajperista u 549. motorizovanu brigadu Vojske Jugoslavije, koja je bila stacionirana na granici sa Albanijom.

U snajperskom duelu je ranjen. „Čekao sam do poslednjeg da naša država pomogne Srbima, kao što smo pomagali kroz istoriju, ali kada su počeli da bombarduju, dobio sam sastanak sa ambasadorom i rekao mu da ću i bez vize proći u Jugoslaviju. da pomognem svojoj braći“, rekao je tada Albert. Nismo mogli da razgovaramo kako treba. Naš volonter je odveden na procedure, ali Albertova priča se tu nije završila. Uspeo je još malo da se izbori pre potpisivanja „mirovnog ugovora“. Po okončanju ratnih dejstava ostao je u Srbiji, gde se oženio i gde mu se rodio sin Lazar.

Albert Aksarbekovič Andijev preminuo je od posledica komplikacija izazvanih korona virusom u predgrađu srpske prestonice

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR