Glas Javnosti

Zašto je ogrev u novembru drastično jeftiniji nego letos: Tona uglja i za 10.000

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potražnja za ogrevom ove godine bila je nikad veća. U proseku ove godine, kada uporedimo sa prethodnom godinom cene su porasle od 30 do 50 odsto. Ipak, potražnja se sada drastično smanjila, i ako pogledamo aktuelnu ponudu na oglasima za ove energente oni su, protivno logici, sada drastično jeftiniji.

Suprotno logici prosečnog potrošača, koji su i pravili vanrednu potražnju za ogrevom, kubik drva sada se na oglasima prodaje i za 4.000 dinara u Beogradu, dok se tona uglja ceni oko 10.000 dinara. Podsetimo, za kubik ogrevnog drveta smo, u sred leta, izdvajali i po 8.000 dinara, dok se tona uglja prodavala za između 14.000 i 26.000 dinara.

Cena ogreva dikitiraju različiti faktori. Osim krize koja je izazva potpuno pometnju na tržištu, cene mogu varirati u zavisnosti od mesta u kom kupujete ogrev, takođe i od vrste, kada na primemr, govorimo o ogrevnom drvetu, različitu cenu imaju mešana ogrevna, a rličitu jedna vrsta drva/vesti-online.com.

Drva

Listajući oglase videli smo kakva je sada situacija na tržištu. Trenutno, drva se kreću po ceni do 11.000 dinara. Ima izuzetaka, negde mogu da se nađu i po nešto nižoj ceni od cene od prosečne. Tako smo mi pronašli na internetu da se kubik drva prodaje i za 4.000 dinara na periferiji, ali i za 7.500 u zavisnosti o kojim drvima je reč.

Ugalj

Sada ga ima i za 10.000, koliko ga je oglasio jedan prodavac iz Zaječara. U Obrenovcu je cena za tonu “Nema” uglja 13.900 dinara i to sa plaćenim transportom u okolini ovog grada. U Lazarevcu se, na primer, cena uglja prosečno kreće oko 15.500 dinara. Eko ugalj i “stanari lignit” drže upravo tu cenu, i to sa obezbeđenim prevozom.

U odnosu na prethodnu godinu najviše 58 odsto su porasla cena uglja Banovići. Cene ogrevnog drveta su porasle oko 50 odsto, dok je cena peleta porasla za 34 odsto. Cena propan butan gasa je viša za 25 odsto, dok je cena cene lož ulja veća za 45 odsto.

Najmanje su povećane cene prirodnog gasa – za oko 8 odsto, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15 odsto, pokazuju podaci AERS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR