Glas Javnosti

ZAŠTO IM SE TOLIKO ŽURI? Karićevo privatno naselje dovodi u pitanje snabdevanje vodom u Beogradu, a grad mu za uzvrat pravi metro! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Danas 27. novembra ističe rok za podnošenje primedbi na javnom uvidu plana gradske vlasti izgradnje metroa na Makiškom polju, inače jedinom vodoizvorištu Beograda.

 

Iako korona divlja, uvode se nove mere, a situacija je krajnje ozbiljna, iako je krajem jula Sekretarijat za urbanizam grada Beograda doneo odluku da se suspenduju sve javne rasprave dok se ne poboljša situacija, izgleda da to za ovaj slučaj ne važi

-Vlast se oglušila o zahtev građana da ne sprovodi javne uvide usred korone. Statistike pokazuju da je rast zaraženih od korone najveći u Srbiji.

Upravo se završava javni uvid plana kojim vlast planira da gradi metro na vodoizvorištu, na Makiškom polju. Ovaj metro će dići cene nekretnina Tesla grada koji je obećan Kariću, a pri tome se ugrožava vodosnabdevanje celog grada jer se smanjuje zona zaštite vodoizvorišta, kažu iz neformalnog udruženja građana “Bitka za Košutnjak”.

Oni su danas podneli 108 primedbi na ovaj plan, iako su uložili zahtev za prekid i produženje roka za “Javni uvid u Nacrt PDR Makiškog polja”. Zanimljivo je i to što se primedbe nisu mogle slati mejlom, već doneti lično ili poslati poštom. Od Sekretarijata sam tražio kopiju skupštinske odluke o nastavku javnih uvida, odgovoreno mi je da su u julu bili ukinuti zbog policijskog časa, kojeg sada nema!? rekao nam je Dejan Jovanović ispred “Bitke za Košutnjak”.

-Današnji zahtev je upućen predsedniku komisije za planove, gradskom arhitekti Marku Stojičiću, pre toga i Sekreatarijatu za urbanizam.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Kovid-19 jedina razumna odluka gradskog arhitekte, bi bila da odmah i bez odlaganja prihvati zahtev GG “Bitka za Košutnjak” i da odredi novi rok za javnu raspravu nakon što epidemija bude stavljena pod kontrolu.

Zahtevamo da zbog velike važnosti najvećeg beogradskog vodoizvorišta i sudbine Makiškog polja taj rok ne sme biti kraći od 60 dana, ističu i dodaju da žele da podsete da su identičan zahtev podneli 6. jula 2020, neposredno pre početka skupljanja 8,000 primedbi građana za Košutnjak.

-Umesto da uvaži naš opravdan zahtev, Sekretarijat je odgovorio nakon više od dve nedelje, kada je sve već bilo završeno.

Ovoga puta eventualno ignorisanje zahteva GG “Bitka za Košutnjak” tokom najgore faze epidemije bi moglo dodatno da ugrozi zdravlje velikog broja građana Beograda.

Ne postoji nijedan razuman izgovor zbog koga bi se sa ovim javnim uvidom nastavilo osim ako je namera ovog Sekretarijata da iskoristi epidemiju za interes investitora i malog broja pojedinaca kojima je jedini interes enorman profit. Pozivamo i građane da nam se priključe putem mejl adrese bitkazakosutnjak@gmail u pokušaju da odbranimo jedino vodoizvorište pijaće vode prestonice.

I na Fejsbuk strani udruženja građana "Savski nasip" stoji info o javnom uvidu.

Ujedno je i grupa organizacija civilnog društva i stručnjaka upozorila da je najveće vodoizvorište Beograda, Makiško polje, dovedeno u opasnost Nacrtom plana za regulaciju dela Makiškog polja, koji je u fazi javnog uvida.

Oni smatraju da je plan u direktnom konfliktu sa potrebama građana Beograda, posebno u okviru snabdevanja pijaćom vodom, zaštite vodoizvorišta i podzemnih voda. Najavljeno je izmeštanje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode "Bele vode",  kao radikalna adaptacija terena izuzetno nepovoljnog za izgradnju, uz prenamenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko - komercijalne zone i mešovite gradske centre.

Poljoprivredno zemljište u javnoj svojini koje sada zauzima 60 odsto površine, odnosno 425,38 hektara biće smanjeno na nulu!

Svojevremeno je bivši gradski sekretar za zaštitu životne sredine Branislav Božović rekao za N1 da se nigde u svetu gradnja na vodoizvorištu ne smatra stručnim.

Problem prenamene zemljišta i njegovog pretvaranja u građevinsko, datira još od 80-ih godina prošlog veka kada je na Makiškom polju izgrađena ranžirna stanica.

Iako deo gradske uprave, Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, na čijem čelu je bio Branislav Božović, 2004. pokušao je projektom da zaštiti granice vodoizvorišta, ali bezuspešno. Umešala se Direkcija za građevinsko zemljište i, uz stručnu podršku Instituta Jaroslav Černi, osmišljena je studija kojom su granice zaštite vodoizvorišta smanjene, odnosno pomerene ka obali Save.

Bez javne diskusije, uz ignorisanje stručne komisije, 2014. smanjena je zona zaštite vodoizvorišta. Šira zona koja je nekada zahvatala celo Makiško polje, pretvorena je u građevinske parcele.

Kako će Karićev Tesla grad uticati na izvorište vode?

Planirano je da se na Makiškom polju sazida 800.000 kvadratnih metara gde bi se, pored poslovno – stambenog prostora, gradio još i nacionalni stadion. Biznismen Bogoljub Karić spreman je da uloži novac i realizuje svoju staru ideju – Tesla grad, na površini od oko 100 hektara.

I bez metroa i bez Tesla grada, kapacitet vodoizvorišta na Makišu opada, jer se reni bunari ne održavaju dobro. Istaknuto je da u široj zoni mogu da se grade određeni objekti pod uslovom da se dokaže neškodljivost po izvorište. Budući da se predviđa da će u novom stambenom naselju Tesla grad živeti oko  30.000 ljudi procenite sami.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR