Glas Javnosti

Zašto BEĆKOVIĆ misli da nam udžbenike štampa VELIKI BRAT i kako su to preuzeli NEMAČKI 'KLET' i HRVATSKI 'NOVI LOGOS' I 'FRESKA'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Navikli smo da nam genijalni poeta Matija Bećković na mnoge životne muke stihom, precizno i  neumitno, odgovara kao da daje dijagnozu i savetuje lek, pa se i ovih dana i on svrstao uz kolege iz Srpske akademije nauka, na pitanja o tome ko i kako piše udžbenike za naše đake.

- Piše ih Veliki Brat. On ne obrazuje samo nas, već obrazuje ceo svet. U školi je bolje reći - nemam pojma, to je odgovor za peticu. U udžbenicima se i ranije lagalo, muka je što se to i nastavilo.

Ko jer shvatio poruku, bolje po njega, jer nije ni bilo za očekivati da se biserni Matija bavi  detaljima tržišta od oko 100 miliona evra, čak i kada bi ih znao, te kako smo to urušili naš nacionalni Zavoda za udžbenike, sve pod parolom ukidanja monopola, problematičnim zakonom 2009. godine i omogućili potonju dominaciju stranaca u našem obrazovanju.

A trenutna situacija na srpskom tržištu udžbenika izgleda poražavajuće, gledano iz ugla nacionalnog interesa u obrazovanju, jer je gotovo kompletno tružište, i više od 80 odsto, kontrolišu četiri inostrana izdavača. Prvo, najveći deo kolača uzima nemačka kompanija "Klet", zatim kompanija čiji je osnivač hrvatska firma Ante Žužula, nekadašnjeg Tuđmanovog savetnika i finansijera HDZ-a, koji je pre desetak godina kupio i beogradsko "BIGZ školstvo". Zatim slede "Novi logos" čiji je vlasnik Hrvat Danijel Žderić i "Freska" koja je pripojena IK "Klet" u vlasništvu Roka Kvaternika.

Ovih dana, takođe, oglasilo se i njihovo Udruženju izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije u saopštenju u kome prvo komentarišu stav u kojem “deo” Srpske akademije nauka i umetnosti iskazuje zabrinutost za domaće tržište školskih knjiga, ali da su to navodno zasnovali na mahom neistinitim podacima koje plasiraju “neki neodgovorni mediji. A da se prava istina  vidi iz zvaničnih bilansa, gde se lako se može ”ustanoviti stvarni prihod i uočiti da ukupan godišnji prihod svih privatnih izdavača nije veći od 30 miliona evra”.  I sve je dalje u takvim obrazloženjima, ali ništa konkretno, pa čak ni ono možda najbenignije o tome -  treba li Srbiji, recimo, čak 15 njihovih bukvara?

Koliko zapravo stoje njihove tvrdnje iz saopštenja, možda, najbolje ilustruju istraživanje kolega iz Večernjih novosti, jer su oni došli da zaključka da je tržište udžbenika u Srbiji vredno najmanje oko 75 miliona evra. Do ove računice su došli, prvo, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, po kome naše osnovne škole pohađa 517.826 đaka, a srednje njih 249.855. Zatim, ako se uzme da prosečna cena kompleta udžbenika za jednu školsku godinu koja iznosi 11.500 dinara, dolazi se do zaključka da je tržište udžbenika u Srbiji vredno 8,8 milijardi dinara, ili 75 miliona evra. Ali, ni to nije sve jer je tačan iznos teško izračunati, jer se ovde nije sabirala   dobit iz dodatne prodaje nastavnih sredstva, a nisu ni tu male cifre i “vrlo” su relativne.

Ali je svakako brojka od 74 mnogo bliža od onih 30, u odnosu na prozvanih 100, naravno  miliona evra.

Mnogo je razlooga kako smo došli u ovakvu sutiaciju da nam stranci uređuju i štampaju  udžbenike iz maternjeg jezika, istorije, geografije i ostalih osnova obrazovanja svake zemlje. Na mnoge se upire prstom da su kumovali, lobirali, pomagali da se do ovakvog kolapsa u izdavanju  udžbenika dođe, pa je tim tragome Glas javnosti došao do priče jednog direktora beogradske  osnovne škole, koja bar delimično, objašnjava taj fenomen naglog i brilijantnog  uspeha stranih izadavača kod nas:

-To naravno nije sve od juče, samo što se mi po običaju uvek nešto kajemo sa velikim zakašenjenjem. Pre nekoliko godina pozvan sam na seminar na Zlatibor koji je organizovala baš nemačka “Klet”, gde su nam pre svega prezentovani njihovi udžbenici. I znate li ko je je otvorio seminar, ko nas je pozdravio i zaželeo lep ugođaj i saradnju? Pa, ministar prosvete Mladen Šarčević! I šta smo kolege i ja mogli da zaključimo iz toga, sem da država stoji iza nemačkog izdavača “Klet”, čim nas tamo i sačekuje i otvara seminar ministar prosvete lično. I onda se čudimo zašto stranci drže tržište udžbenika u Srbiji, pa i treba da se čudimo, ali sami sebi, priča za Glas javnosti direktor beogradske osnovne škole, učesnik  seminara firme “Klet” na Zlatiboru.

Tek i još jedan mali podatak. Kako saznaje Glas javnosti, bivši ministar prosvete, Mladen Šarčević, nijednom u svom četvorogodišnjem mandatu nije došao u prostorije nacionalnog  Zavoda ua udžbenike, u centru Beograda, na Obilićevom vencu. Mada je, kažu upućeni, često viđan u hotelu “Palas” na ćaskanju sa prijateljima, koji se nalazi na pedesetak metara od Zavoda  za udžbenike. Zlatibor mu je, nesumnjivo, bio veći izazov.   

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR