Glas Javnosti

Zaštitnik građana: Priština da obrazloži zbog čega je proteran iguman manastira Devine vode

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ističe da će nadležne institucije u Srbiji reagovati, a isto se isto očekuje i od međunarodnih.

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić rekao je da je neophodno da Priština da obrazloženje zbog čega je sa Kosova proteran iguman manastira Devine vode, protosinđel Fotije, kako bi se utvrdilo da li je reč o nečijoj „zloj volji“ ili postoji stvarna argumentacija za takvo delovanje.

Pašalić poziva da se u čitav slučaj uključi međunarodna zajednica i podseća da je poslednjih decenija bilo više napada i pritisaka od strane Prištine na Srpsku pravoslavnu crkvu, s obzirom na to da je, kako kaže, ona jedno od glavnih uporišta za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

Ističe da će nadležne institucije u Srbiji reagovati, a isto se isto očekuje i od međunarodnih, ukoliko se dokaže da je proterivanje igumana Fotija bilo bez osnova.

„Nama je vrlo bitno da imamo taj dokument i da vidimo šta je navedeno u obrazloženju. Ako deportujete nekoga sa neke teritorije, ako nije postojao ozbiljan ili vrlo značajan razlog, a zna se koji su ti razlozi, ne samo u propisima koji su domicilni, već i po međunarodnim standardima, onda se tu postavlja pitanje da li je to nečija zla volja ili zaista postoji argumentacija. U svakom slučaju, mi ćemo na to reagovati“, rekao je Pašalić za Kosovo onlajn.

Da li je reč o izolovanom slučaju ili o još jedanom vidu pritisaka na SPC na Kosovu utvrdiće se, kaže Pašalić, kada Priština dostavi razloge zbog čega je deportacija izvršena.

Međutim, ne isključuje mogućnost da će biti novih pritisaka ove vrste na sveštenstvo SPC.

„Suština je u ovome, ako ona počne sistemski da se vrši nad pripadnicima SPC bez obzira u kom svojstvu oni bili i bez obzira u kom rangu oni bili onda ćemo imati zaista utisak, tvrdnju da je u pitanju jedan pritisak koji se vrši. Moramo biti iskreni do kraja, pa reći - nije ovo jedini slučaj. Desetine godine unazad vi imate svedoke koji govore o pritisku na pravoslavnu crkvu na KiM. Svi mi dobro znamo razloge, jer SPC predstavlja vrlo značajno uporište građanima Srbije za njihov opstanak na KiM“, ukazao je Pašalić.

Ocenjujući da deportacija oca Fotija može da bude i provokacija za Srbe, uputio je apel srpskom narodu da ostane miran.

„Apelujem na mir, da jednostavno ovo ne izazove neku reakciju koja ne bi bila u korist građana srpske nacionalnosti na KiM. Jer, onda će se zaista pojaviti i mogućnost da se takve provokacije nastave sa ciljem da se iznudi neka reakcija međunarodne zajednice koja ne bi bila dobra za građane srpske nacionalnosti na KiM“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, zaštitnik građana će učiniti sve da privoli međunarodnu zajednicu da reaguje.

„Ono što je pred Ombudsmanom to je kontakt, opet, i po ne znam koji put sa međunarodnom zajednicom da ona učini ono što mora, ono što je ratifikovala u dokumentima koji imaju međunarodni značaj i koji se odnose na svaku zemlju pojedinačno. Zato je ono na čemu mi insistiramo da se stalno obaveštava međunarodna zajednica o položaju Srba na KiM, uključujući i pripadnike Srpske pravoslavne crkve“, naveo je Pašalić.

Međutim, podseća da do sada međunarodna zajednica nije pokazala interesovanje da sprovede ono na šta se obavezala i da je u mnogim slučajevima „ostala gluva“ na zahteve Srba.

„Na 106 adresa samo poslali zahteve da se ispita položaj srpskih zatvorenika na Kosovu i još nismo dobili odgovor i reakciju, što se zaista pred institucijom Zaštitnik građana nije desilo. Pri tom, ova institucija i organi u Srbije su reagovali nebrojeno puta kada su se u drugim zemljama i na drugim teritorijama ugrožavala ljudskih prava“, rekao je Pašalić.

Jedino konstantnim obaveštavanjem međunarodnih institucija, ističe, može se očekivati neka rekcija i konkretno delanje i akcije „koje bi sprečile ovakav položaj Srba na KiM i SPC“.

Prema njegovoim rečima pripadnike SPC kao i srpsku zajednicu pre svega su dužne da zaštite kosovske institucije.

„Za zaštitu su odgovoren vlasti na KiM koje grantuju bezbednost svim građanima koji se nalaze na KiM. Ako ni to ne čine onda se zna koja je sledeća instanca i tu apsolutno dileme nema. Jer ako u nekoj državi sama država ne štiti pripadnike nekih grupa ili je ugroženo stanovbništvo onda mora da deluje međunarodna zajednica“, zaključio je Pašalić.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR