Glas Javnosti

Zaštitnik građana: Instrumentarka koja je prenosila porođaj na Tik-Toku suspendovana, pokrenut prekršajni postupak

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaštitnik građana utvrdio je u postupku pokrenutom posle saznanja iz medija da je instrumentarka iz GAK „Narodni front“ na društvenoj mreži Tik-Tok uživo prenosila porođaj pacijentkinje, da je instrumentarka suspendovana sa rada, uručeno joj je upozorenje pred otkaz i podnet zahtev za pokretnje prekršajnog postupka.

Zaštitnik građana je 27. aprila 2023. godine po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih objava da je medicinska sestra iz GAK „Narodni front“ na Tik-Toku uživo prenosila porođaj, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada GAK „Narodni front“ i Odeljenja za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja, navodi se u saopštenju kancelarije ombudsmana.


U izjašnjenju Zaštitniku građana, GAK „Narodni front“ navodi da je 28. aprila 2023. godine v.d. direktora klinike doneo rešenje o udaljenju instrumentarke sa rada, a uručeno joj je i upozorenje pred otkaz ugovora o radu.

Ministarstvo zdravlja navelo je u izjašnjenju Zaštitniku građana da je 28. aprila 2023. godine izvršen vanredni inspekcijski nadzor, nakon kojeg je 15. maja 2023. godine Prekršajnom sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv instrumentarke zaposlene u GAK „Narodni front“ zbog povrede prava na privatnost i poverljivost na osnovu Zakona o pravima pacijenata, navodi se u saopštenju.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR