Glas Javnosti

PRITUŽBA PROTIV PREDSEDNIKA SANU: Kostić povredio prava SVIH građana SRBIJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kancelariji Zaštitniku građana podneta je pritužba kojom se traži da zaštitnik utvrdi da li je predsednik SANU Vladimir Kostić povredio prava i interese svih građana Srbije, iznevši u dve emisije stav da Kosovo više nije de fakto niti de jure u našim rukama.

U u podnesku stoji:

Šest meseci po izboru na funkciju Predsednika SANU, sa 63 od 122 mogućih glasova, Vladimir KOSTIĆ je pozvan 18.10.2015., da kao Predsednik SANU (a ne neurolog ili građanin) učestvuje u udarnoj emisiji Radio Beograda „Sedmica“.

Tom prilikom izjavio je: „Neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto niti de jure u našim rukama. Bojim se da je, u ovom trenutku, jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo koje de fakto i de jure više nije u našim rukama. I to neko ovom narodu mora da kaže“…(https://www.rts.rs/ page/radio/sr/story/23/radio- beograd-1/2072890/sedmica.html ) .

Nedavno, 07.01.2021. , dve godine nakon ponovnog izbora održanog 3.4.2019., Vladimir Kostić opet je pozvan kao Predsednik SANU na drugi medij (https://www.rts.rs/page/ radio/sr/story/23/radio- beograd-1/2072890/sedmica.html ), i tom prilikom eksplicitno je potvrdio spornu izjavu.

Navedenim izjavama svoga Predsednika, SANU je povredila prava i interese svih građana Srbije utvrđenih:
u Ustavu Republike Srbije,
u Dejtonskom sporazumu,
i u Rezoluciji SB UN S/RES/1244 (1999) od 10.6.1999.
čime je drastično umanjen ugled Srbije i njena pregovaračka pozicija u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Iz navedenih razloga predlažem da pokrenete postupak i preduzmete mere predviđene Zakonom o zaštitniku građana.

Momir RADIĆ

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR