Glas Javnosti

ZAROBLJENO OKO 200 ŽIVOTINJA: Nastavlja se evakuacija krava i konja sa Krčedinske ade (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle jučerašnje dve ture evakuacije sa Krčedinske ade, danas će biti nastavljeno spasavanje životinja zarobljenjih na tom ostrvu zbog rasta vodostaja Dunava.

Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda. Njima su u ponedeljak vatrogasci i vojska dopremali hranu.

Prilikom jučerašnje evakuacije došlo je do nekoliko problema: prva skela nije imala ogradu, zatim se brod zaglavio, a na kraju i pokvario, te su na bezbedno prevezene samo dve ture od po 30 životinja.

Prema rečima vlasnika, stočara Milenka Plavšića, ima i uginulih životinja.

„Moje životinje su gladne i smrznute, sad moram da ih hranim. Puno se naroda odazvalo i država, hvala vam. One životinje što su pobegle, njih ćemo isto skupljati da ne prave ljudima štetu“, kazao je Plavšić.


(Foto: Jutjub)

Iz Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ najavili su oko 10 polazaka za evakuaciju, a tačan broj uginulih životinja još nije poznat.

Iz „Vojvodinašuma“ su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse


(Foto: Jutjub)

Krčedinska ada – jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva


Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo.

Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR