Glas Javnosti

Zaposleni u klinici "Laza Lazarević": STANJE ALARMANTNO, PACIJENTI UGROŽENI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nedeljama unazad zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu ukazuju na, kako kažu, alarmantnu situaciju, urušen kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i usluga u ovoj ustanovi. Uporno mole da im se pomogne.

Uzrok takvom stanju su, tvrde zaposleni koji su nedavno stupili u generalni štrajk, loša organizacija i rukovođenje v.d. direktorke Ivane Stašević Karličić.  

Urgentna psihijatrijska služba, koja zbrinjava pacijente 24 sata svakog dana, je najugroženija, jer je izložena najvećim pritiscima direktorke, ističu zaposleni. Naime, kako navode, ona telefonskim putem određuje ko će se lečiti, a ko neće, i na taj način uskraćuje pružanje zdravstvene zaštite pacijentima kojima je neophodno hitno psihijatrijsko lečenje.

Za suprostavljanje direktorkinim metodama i sugerisanju slede kazne, premeštaji i sankcije neposlušnima, kažu zaposleni iz tri sindikata koja štrajkuju. Ovakva kaznena mobing politika v.d. direktorke, dodaju oni, direktno ugrožava zdravlje pacijenata i bezbednost građana jer, nažalost, u Beogradu je sve više samoubistava i ubistava.

Upozoravajući na situaciju u klinici, zaposleni su na nedavnom protestu povodom stupanja u generalni štrajk apelovali na državne organe i nadležne institucije da pomognu da se problemi reše. Oni zahtevaju hitnu smenu ili ostavku direktorke klinike. 

PUŠTENA IZ "LAZE", PA SKOČILA SA PETOG SPRATA?!

Pedesetogodišnja žena iz Beograda povređena je kada je skočila sa potkrovlja petospratnice na Zvezdari. Neposredno pre toga je, prema nezvaničnim informacijama, bila u bolnici "Dr Laza Lazarević".

- Očevidac događaja bio je u stanu u potkrovlju kada se čula galama i lomljava. Bacala je stvari kroz prozor i sve je to nateralo jednog od komšija da pozove policiju. Međutim, kad je policija stigla, počela je da beži i skočila je kroz prozor - priča za Kurir izvor upoznat sa slučajem.

Posle skoka žena je bila svesna i komunikativna.

- Delovalo je kao da je lakše povređena nakon pada sa oko deset metara. Policajci su brzo stigli. Zvali su Hitnu pomoć i, koliko sam čuo, prevezli su je u Urgentni centar. Imala je posekotine na stomaku - naveo je izvor.

Prema njegovim rečima, prethodno istog dana, takođe je izazvala incident.

- Zaključala se u toaletu kafića. Tada su je prevezli u bolnicu za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". Verovatno su je nakon nekog vremena pustili i eto šta se desilo - kaže izvor.

Ovim povodom javila nam se Ivana P. čiji je ujak dugogodišnji pacijent klinike "Laza Lazarević".

- Slušam direktorku Staševic kako kupuje kučiće i mačiće sa kojim će se lečiti pacijenti u bolnici, a moj ujak ne može da bude primljen na lečenje, jer nemamo vezu kod direktorke i njene sestre, doktorke Milene Stašević, načelnice prijemnog odeljenja. Da li moj ujak treba da skoči sa petog sprata da bi ga primili? - kaže Ivana P.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR