Glas Javnosti

ZAOKRUŽITE OBRAZOVANJE! Prosvetni radnici u štrajku: Ko god da je na vlasti, prosveti se LOŠE PIŠE, plaćate nas kao NADNIČARE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Današnji protest članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije počeo je okupljanjem u parku Manjež, preko puta zgrade Ministarstva prosvete, odakle su prosvetari krenuli u šetnju do zgrade Vlade Srbije.

U današnjem štrajku učestvuje oko 550 škola iz cele Srbije, a okupljenima se obratio potpredsednik Unije Dobrovoje Marjanović koji je izjavio da "Bili na vlasti crveni, žuti ili crni, prosveti se loše piše”. On je pozvao sve koji formiraju buduću vladu da obrazovanju daju prvo mesto, da zaokruže obrazovanje, što je i naziv današnjeg protesta.

- Naša škola poznata po uspehu i tradiciji pod strašnim je udarom nebrige ministarstva. Inženjeri elektrotehnike, programeri, matematičari, fizičari, ali sve češće i ostali kadar,
postali su deficitaran kadar, jer ko da radi u školi za tako male plate i u tako teškim uslovima. Primorani smo da profesorima koji rade dodelimo prekonormni rad, čak i do 30 posto preko osnovnog fonda. Najnovija domišljatost vlade je da se smanje nadoknade za prekonormni rad u toku meseci kada su učenici na raspustu. Kolege su u januaru dobile i po 10000 manju platu sa sve famoznim povećanjem. Ovo je pažljivo osmišljeno i budžetom je smanjenje planirano. Pitam se, ko je došao na ideju da zavuče ruku u džep osiromašenom profesoru. Zar na nama štedite? Uzimate od siromašnih da date bogatim? Brojite nam časove i plaćate kao nadničare? Zar je to način da nam se odužite za vanredni napor i muku koju smo uložili i poklonili državi“, upitao je Svetislav Ćalović iz Elektrotehničke škole Nikola Tesla koja je prema njegovim rečima u prethodne dve godine doživela pravu torturu.

Foto: Printscreen/Youtube

Ćalović je istakao i da se mnogima ne plaća prekovremeni rad, te da nastavnici imaju stotine sati onlajn rada koji nije plaćen, dok im se stalno nameću nove obaveze.

Vesna Jerotijević, učiteljica iz Čačka, je rekla da u ovoj zemlji ima para za sve osim za prosvetne radnike.

- Da se nije desila korona naši nadležni ne bi znala da su nam bolnice u očajnom stanju, da nemamo opremu, da nemamo lekare. Šta treba da se desi da bi nadležni videli kakve su nam škole? Možda neki Grčić, ali ne znam šta bi upropastio jer u školi nema šta da se uništi , u škole odavno ništa nije uloženo. Doprinosi za školstvo su mnogo manji nego za zdravstvo i za druge delatnosti. Samo je kultura gora od prosvete. Sva povećanja plata u prosveti procentualno su bila najniža - rekla je Jerotijević, a preneo danas.rs.


Saobraćaj u Nemanjinoj ulici je zaustavljen u oba smera, a prema proceni policije, protestu prisustvuje oko 1.500 ljudi. Naredno okupljanje zakazano je za 21. mart.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR