Glas Javnosti

ZANIMLJIVA PRIČA NA BEOGRADSKOM MARATONU: Jednog učesnika UDARIO AUTO, a evo kako su se GRCI PROVELI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beogradski maraton završilo je 491. učesnika, a desetak ih je bilo iz Grčke. Bronzanu medalju osvojio je Nikolaos Santis iz Atine. Jedan od učesnika ima i zanimljivu priču. Naime, njega je udario auto, ustao je i istrčao 42 kilometra.

Nikolaos Santis iz Atine osvojio je bronzanu medalju i rekao je da je organizacija maratona bila odlična.

Kako je rekao, on je prvi put u Beogradu, a u sećanju će mu ostati samo pozitivni utisci, iako su vremesnki uslovi bili posebno teški.

Nikos svoj plasman nije proslavio kako bi se očekivalo, sa previše slavlja, jer je izgubio iz vida prijatelja sa kojim je došao u Beograd da trči. Misli da mu je "saborac" odustao tokom trke.

Zanimljivo je da je samo nekoliko sekundi od njega sporiji bio takmičar iz Severne Makedonije, Sašo Bogojevski, sa kojim se Nikos pozdravio po prolasku kroz cilj. Iako ove dve zemlje imaju višedecenijski sukob oko naziva Makedonija, koji se podudara sa severnim delom Grčke, na stazi se ne poteže ni jedno pitanje sem zdrave konkurencije.

 

Kroz cilj je, sa suzama radosnicama 11. prošao Tomas Daskalas, koji je imao "malu saobraćajnu nezgodu".

Tokom trke, u jednom momentu na njega je naleteo zalutali automobil, zbog čega je pao.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Beogradski maraton (@bgd_maraton)

 

Kako je rekao,  nije teško povređen, zaradio je samo male ogrebotine, koje ga nisu sprečile da završi trku, piše Blic.

Uprkos tom incidentu, o Beogradskom maratonu ima samo reči hvale. 

On je iz Preveze, grada kroz koji se prolazi na putu za Lefkadu, a u Beogradu je prvi put. Ovo mu je bilo i prvo učešće u maratonu. Presrećan je što se odlučio da učestvuje u Beogradskom maratonu. Posebno su ga oduševili gledaoci koji su, bodrili učesnike trke na svakom koraku. To je učinilo da se oseća kao kod kuće, kaže Tomas. 

Naglasio je da svi treba da probaju da istrče maraton

To je iskustvo života koje ću pamtiti zauvek. Hvala, bila je savršena organizacija - poručio je Tomas.

Maraton je nastao upravo u Grčkoj, u znak sećanja na Filipidisa, koji je prema predanju, 490. godine pre nove ere trčao od Maratonskog polja do Atine, kako bi preneo vest o pobedi nad Persijom, a nakon čega je izdahnuo.

Distanca je bila oko 40 kilometara, zbog čega je i prva ovakva trka imala istu tu dužinu. Ona je održana na Olimpijskim igrama u Atini 1896, što je i prva savremena Olimpijada.

Dvanaest godina kasnije, na istom takmičenju u Londonu, trčalo se 42 kilometara i 195 metara, što je zvanično prihvaćeno i ustaljeno od 1921. godine.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR