Glas Javnosti

ZAMENIK GRADONAČELNIKA U LOŠOJ KOPIJI "OKEANOVIH 11": Kako je vlast imala plan da vrati sliku Paje Jovanovića (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda oglasio se nakon zaplene čuvene slike Paje Jovanovića na beogradskom aerodromu i naglasio da će "Stražar" ipak završiti u Muzeju grada Beograda.

Inače čuvenu umetničku sliku srpskog slikara Paje Jovanovića carinici su zaplenili na aerodromu Nikola Tesla15. Jula kada je jedan putnik pokušao da je spakovanu u prtljag, bez prijavljivanja unese u zemlju.

"Sada mogu da kažem tajnu koju su znali samo Ministarstvo kulture i Muzej grada Beograda. Nedavno je u Beču održana licitacija na kojoj je prodavana ova slika. Muzej grada Beograda, koji prati sve umetničke prodaje u svetu kako bismo znali prodaje li neko naše umetničko blago, obavestio me je o tome. Nismo smeli da se javno oglasimo da je Grad Beograd zainteresovan da kupi sliku jer bi porasla cena", napisao je Vesić na Fejsbuku.

Zamenik gradonačelnika Beograda je otkrio da je postojao plan da "Stražar" završi u Beogradu.

 "Zamolio sam jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda. Oni su bili spremni da plate do 50.000 evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu. Bilo mi je žao zato što sliku nismo vratili u Beograd. Zato me je današnja vest da je naša carina otkrila sliku kod kupca koji je hteo da je unese u zemlju bez prijave veoma obradovala. Jer ova slike Paje Jovanovića ipak će biti u Muzeju grada Beograda. Kako bi naš narod rekao - Nije kome je rečeno nego kome je suđeno", naveo je Vesić.

 

Carinski prekršaj, kako je juče saopštila Uprava carina Srbije, otkriven je prilikom kontrole putnika koji su u Beograd doleteli iz Beča. Jedan od njih, 39-godišnji Beograđanin se po preuzimanju prtljaga sa karusela uputio ka izlazu sa aerodroma preko zelenog kontrolnog prolaza, nemenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje,.

Kada je bez obzira na to njegov prtljag detaljno pregledan, ispostavilo se da se među garderobom i ličnim stvarima nalazi i uramljena slika Stražar, dimenzija 70x56 cm, čuvenog Paje Jovanovića.

Carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. 

(Glas javnosti/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR