Glas Javnosti

ZALIHE OBEZBEĐENE NA VREME TE NEMA MESTA ZA BRIGU: Toplane imaju energenata i za narednu zimu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani priključeni na toplane neće ni narednih dana osetiti da je spoljna temperatura pala na oko tri stepena, niti da je zahladeno zbog snega, jer energenata za grejanje ima dovoljno i grejna sezona se odvija po planu.

- Svih energenata ima dovoljno. Toplane su pre početka grejne sezone zbog sveopšte situacije sa gasom napravile velike zalihe svih enerenata, tako da će ih zbog blage zime ostati i za narednu grejnu sezonu, kaže za Politiku Dejan Stojanović, predsednik Udruženja toplana Srbije. Ukoliko bi temperatuta narednih dana ili tokom februara baš skliznula u debeli minus toplane bi bile spremne da greju 24 sata, ali se takva iznenenađenja ne očekuju, kaže on.
Problema je proteklih dana bilo u toplani u Boru zbog zastarele opreme koja treba da se menja. Inače, druge toplane nisu prijavljivale bilo kakve probleme u isporuci toplotne energije. Kada je reč o zahtevima za promenom cena grejanja, toplana u Nišu je najdisciplinovanija po tom pitanju i oni tačno prate promenu cene eergenata i shodno tome i šalju zahteve za korekcijom u zavisnosti da li energenti poskupljuju ili pojeftinjuju. Inače, toplane tokom grejne sezone potroše oko 600 miliona kubika gasa, a ukoliko se poštuje preporuka Ministarstva enegetike o temperaturi u stanovima od 19-21 stepen svako smanjene temperature za jedan stepen smanjuje potrošnju za 6%. Isto tako toplne tokom zime potroše oko 45.000 tona mazuta, piše Politika.

Od 60 toplana u Srbiji 36 radi na gas, s tim što 16 nema mogućnost prelaska na drugo gorivo.
Inače, poskupljenje grejanja je uoči početka grejne sezone od 60 tražilo 47 toplana od 2 do 38%. Kod odobravanja poskupljenja je važno da se zna da ukoliko ne dođe do povećanja cena, a za to su se stekli uslovi shodno rastu cena energenata i drugih troškova toplane, da su lokalne samouprave u obavezi da tu razliku nadoknade kako toplane ne bi pravile gubitke.
Toplane imaju pravo da traže korekciju cena svaki put kad cena energenata skoči za 3% i padne za 5%.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR