Glas Javnosti

Zalihe kafe se gomilaju u Evropi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropa pravi zalihe kafe kako bi izbegla poteškoće koje bi mogle da nastanu početkom sledeće godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o borbi protiv krčenja šuma, saopštila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

Zalihe u zemljama proizvođačima su presušile jer su uvoznici požurili sa pošiljkama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na očišćenom zemljištu, rekla je izvršna direktorka ICO-a Vanusa Noguira, piše Seebiz.
- Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Evropljani još nisu odgovorili - rekla je Noguira na marginama Međunarodnog seminara o kafi u Santosu u Brazilu.

Evropska unija je najveće tržište kafe na svetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će Evropska unija dati izuzeće na određeni period kako bi zemlje proizvođači i trgovci imali vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije izvesno, istakla je.
Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahteva da dobiju sertifikat da se kafa ne proizvodi na krčenoj zemlji, dok će mali farmeri u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je ona.


Glas javnosti/ C01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR