Glas Javnosti

ZAJEDNO PROTIV RUDNIKA I RIO TINTA: Ekološka udruženja formirala krovnu organizaciju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Više ekoloških udruženja koja se bore protiv eksploatacije i prerade litijuma, prljavih tehnologija i rudarstva opasnog po zemlju, vodu, vazduh i ukupni biodiverzitet, osnovalo je krovnu organizaciju "Savez ekoloških organizacija Srbije - Znamo da ne damo".

Savez, za sada, čine udruženja s ugroženih područja na kojima se vrše ili su izvršena geološka istraživanja: "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica, "Marš sa Kolubare" iz Valjeva, "Suvoborska greda" iz Pranjana,  "Eko brigada Jagodina", "Neko brine za Levač" iz Rekovca i "Zaštitimo Dobrinju i okolinu" iz Dobrinje, mesta u opštini Požega, gde je krovna organizacija i formirana u saradnji sa timom ekološke kampanje "Marš sa Drine".

Prema njihovim informacijama, u Srbiji je planirano novih četrdeset rudnika, što je jedan od povoda za ovakvo organizovanje.

Za uspeh u borbi protiv prljavih tehnologija, kako ukazuju u ovoj organizaciji, veoma je važno da li će kompanija Rio Tinto početi sa rudarenjem u dolini Jadra ili ne.

Svako udruženje će nastaviti da radi samostalno u svojoj sredini, a članice asocijacije organizovaće i zajedničke akcije jer, kako je istaknuto, zajedničkim snagama će lakše uspeti da ostvare ciljeve i zaštite životnu sredinu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR