Glas Javnosti

Zajam od 30 miliona evra za izgradnju novog zatvora u Kruševcu i paviljona u Sremskoj Mitrovici

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada je parlamentu uputila predlog Zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije o projektom zajmu vrednom 30 miliona evra, za izgradnju novog kazneno-popravnog zavoda u Kruševcu i zatvorskog paviljona u Sremskoj Mitrovici.

Dokumentacija koja je sastavni deo predloga Zakona pokazuje da je ukupna vrednost projekta izgradnje novog zatvora i proširenja kapaciteta kaznionice u Sremskoj Mitrovici 42,25 miliona evra, odnosno da se kreditom finansira 71 odsto vrednosti projekta. 

Izgradnja novog zatvora u Kruševcu, prema dostupnim podacima, koštaće ukupno 33 miliona evra, od kojih će se iz zajma obezbediti 24 miliona evra, iz budžeta Srbije 7,6 miliona evra dok će grad Kruševac obezbediti 1,4 miliona evra.

Radovi u kazneno – popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici koštaće ukupno 9 miliona evra.

Rasporedom radova planirano je da počnu tokom ove a da se okončaju u 2025. godini, a kao datum zaključenja zajma naveden je 31. mart 2026. godine.

Novac za sprovođenje projekta izgradnje zatvora u Kruševcu i novog paviljona u Sremskoj Mitrovici povlačiće se po tranšama.

U pratećoj dokumentaciji je istaknuto da će se tokom sprovođenja projekta primenjivati Evropska zatvorska pravila, koja podrazumevaju obezbeđenje adekvatnih uslova za život zatvorenicima, odnosno za rad čuvara i drugih zaposlenih.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR