Glas Javnosti

ZAHVALNA SRBIJA: Monumentalni spomenik Nikoli Tesli uskoro na kružnom toku u Novom Sadu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gotovo deset metara visok spomenik Nikoli Tesli biće podignut u Novom Sadu u središnjem delu budućeg kružnog toka na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, okrenut ka Naučno-tehnološkom parku, piše danas 021.rs.

Kako navode, spomenik se našao u planovima Gradske uprave za gradjevinsko zemljište i investicije za narednu godinu, a novac za idejno rešenje već obezbedjen iz gradskog budžeta.

"U 2023. godini predvidjeno je sprovodjenje konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika Nikoli Tesli - nagrade za izabrana rešenja, u iznosu od 5,4 miliona dinara, a u cilju dobijanja najkvalitetnijeg vajarskog dela, visoke estetske i umetničke vrednosti", navedeno je u predlogu projekta.

Pored postamenta, spomenik će imati figuru Nikole Tesle u stojećem ili sedećem položaju, uz mogućnost osmišljavanja i dodatnih skulpturalnih elemenata i pratećih figura.

Očekuje se da će Skupština grada u narednom periodu imenovati Odbor za podizanje spomenika, a njegovi članovi imenovaće žiri za konkurs.

Podseća se i da je tender za izgradnju kružne raskrsnice već završen i koštaće 336,2 miliona dinara. Posao su dobili "Put-invest", "Montop Pro", "Energotehnika-Južna Bačka" i "Tecton Geosystems", jedini ponudjači na tenderu.

Podizanje spomenika Nikoli Tesli je odvojeni projekat koji će biti realizovan nakon završetka svih radova na kružnom toku.


Glas javnosti/021.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR