Glas Javnosti

ZAHLAĐENJE I UTICAJ NA PČELE: Pčelar otkrio da li je bagremova paša u opasnosti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedina bojazan koju sada imaju je jutarnji mraz koji bi mogao pokvariti jednu od prvih ispaša pčela.

Rano i toplo proleće, sa temperaturom iznad proseka za ovo doba godine, a onda naglo zahlađenje koje je zahvatilo našu zemlju sredinom ove sedmice, za sada nisu izazvali probleme pčelarima.

„Posledica do ovog trenutka nije bilo. Međutim, juče je nastupilo zahlađenje pa ćemo videti kako će se dalje razvijati situacija. Ako se vreme bude vratilo u normalu naće biti nekih velikih posledica”, izjavio je dopisniku Tanjuga Boško Lalović, pčelar iz čačanskog sela Loznica.


On ističe da pad temperature suštinski ne može ugroziti pčele, ali može uticati na bagremovu pašu koja je trenutno u toku.

„Bagremova paša je u poodmakloj fazi. Ako ne bude jutarnjih mrazeva, neće biti nekih većih posledica jer je ovde kod nas bagrem tek počeo da cveta”, kaže Lalović i ističe da "iako je cvetanje bagrema poranilo, na pojedinim područjima čak i dvadeset dana, ni to neće doneti dodatne probleme pčelama.

„Priroda je poranila petnaest dana, tako da su se i pčele razvile na vreme i čitav njihov razvoj je bio potpuno u redu do poslednjih nekoliko dana. Pčele prate klimatske promene i one svoj razvoj prilagođavaju vremenskim uslovima”, objasnio je Lalović.

Kako bi iskoristili prednosti terena, odnosno različito vreme cvetanja bagrema, većinu svojih košnica dislocirao je sa svog imanja.

„Mi smo iselili tri ture. Jednu u Lazarevac, jednu u Ćelije i jednu u Veliku Planu. U ta mesta smo ih odvezli jer je tamo bagrem procvetao nekih petnaestak dana ranije, tako da bismo mogli da stignemo i u više krajeve da uhvatimo drugu pašu bagrema”, zaključio je Lalović.

On je istakao nade da će ova godina biti rodna i uspešna svim pčelarima, te da je jedina bojazan koju sada imaju jutarnji mraz koji bi mogao pokvariti jednu od prvih ispaša pčela.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR