Glas Javnosti

ZAGAĐENJE VAZDUHA ZBOG 'UGALJSKE MAFIJE': Loš ugalj koji se koristi u Srbiji vodi do KOLEKTIVNOG SAMOUBISTVA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, prokomentarisao je zagađenost vazduha u Beogradu i Srbiji i tu situaciju povezao sa izuzetno lošim ugljem koji može proizvesti samo ’’kolektivno samoubistvo’’.

Majić je kazao da ne zna da li su trgovci lošim ugljem deo neke organizacije ili ne, ali ’’za takva pitanja postoje službe koje svi mi obilno plaćamo da to otkriju i sankcionišu", dodajući da "dakle, valja pitati druge kako se odvija ekspoloatacija i trgovina najlošijeg kvaliteta".

-Za mene je mafija svako ko prodaje droge dizajnirane kao bombone mladima. To je isto kao i kada neko prodaje stotine hiljada tona otrovnog uglja kao da je to bogzna kakvo najnormalnije gorivo, a da su kupcima nedostupni bilo kakvi podaci šta to kupuju, odakle je, kakve rizike upotrebe nosi sobom”, rekao je on u intervjuu za nedeljnik NIN.

Majić je ukazao da je to video kao “urgentan, strahovit problem, ravan kolektivnom sporom samoubistvu”.

-E, sada, očekujem da ima još zabrinutih i onih koji će me demantovati ili potvrdititi. No, ja rekoh i spasoh dušu”, naveo je Majić. On je rekao i da se “najlošiji ugalj koji se na ovim prostorima prodaje zove ‘kolubara’, a REIK je veliko javno preduzeće koje ima odredjenu kontrolu nad resursima lignita u Kolubarskom ugljenom basenu-.

-Mislim da je sasvim u redu prozivati javno preduzeće i ukazivati da se pod njihovim imenom nešto loše dešava, a sve u nadi da će preduzeće preduzeti nešto i tako pokazati da su odgovorni i vredni obilate ; javne podrške koju dobijaju. REIK je deo Elektroprivrede Srbije, a to je preduzeće koje, pre svega, proizvodi električnu energiju koja je trenutno najčistiji mogući izvor grejanja i zato dodatno ima smisla i neke poetske pravde da se EPS aktivno i intenzivno bori ; za čistu energiju i da ne dozvoli da se povezuje sa nečim što je opasno i štetno. Ja od njih očekujem akciju- rekao je Majić.

On je naveo i da nema ni trunčicu sumnje da lignit treba napustiti i otvorene kopove zatvoriti i zatravniti, dodajući:” Ceterum censeo, lignit treba zabraniti, a rudnike zatvoriti”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR